Puhtaita paikallisia raaka-aineita ravintoloissa
Ravintolan ruokalistoilla ruoat, kuten kala, sienet, marjat, riistan- ja poronliha, ovat pääosin paikallisia raaka-aineita. Esimerkkejä: Ravintola Punakettu ja Café Torvisen maja: pizzataikina, hampurilaissämpylät ja leipomotuotteet Kemijärven Kiuaspullalta, kalaa Kiveliön Kala Sodankylästä, poronlihaa Maijalan porotilalta Sodankylästä.
Ravintola Punakettu on Green Key sertifikaatilla ja vastuullisten ruokapalveluiden tuottaja jo vuodesta 2021.
Café Loimu: kaikki siika (hauki, ahven, muikku ja siika) Kemijärveltä, poronliha lähialueen porotiloilta, marjat kuten lakka, karpalo, puolukka ja mustikka lähimarjatuottajilta. Kaikki sämpylät ja suolaiset piirakat leivotaan itse omassa keittiössä.
Ravintola Huttuhippu, Pororavintola Kopara ja Ravintola Vaisko: poronlihaa porotila Koparasta, nauriit paikalliselta viljelijältä Kairalan kylästä Pelkosenniemeltä. Ravintola Huttuhipussa on erityinen menu (POW=Protect Our Winters). Kasvisvaihtoehdot ruokalistoilla.
Ravintola Aihkin raaka-aineet tuotetaan ja hankitaan lähellä. Viljelemme ison osan juureksista ja kasviksista omalla tontillamme. Suuren osan käyttämästämme kalasta saamme viereisestä Pyhäjärvestä. Loputkin raaka-aineet hankimme mahdollisimman läheltä meitä. Minimoimme ruokahävikin valmistamalla annokset aina tilauksesta asiakkaan toiveet, allergiat sekä ruokavalion huomioiden.
Muita esimerkkejä siitä, miten Pyhä-Luoston ravintolat huolehtivat kestävästä kehityksestä:
- Kasvisvaihtoehdot, ruokarajoitteiden ja allergioiden huomioiminen menuissa.
- Ruokahävikin minimoiminen.
- Välttää kertakäyttöpakkausten ja kertakäyttöisten astioiden käyttöä aina kun mahdollista.
- Ympäristöystävälliset puhdistusratkaisut ja puhdistusaineet.
- Vettä ja energiaa säästävien keittiölaitteiden käyttö.
- Biojätteen keräys ja kierrätys.
Vastuulliset opastetut retket luonnossa
Arktinen luonto itsessään on asia, jonka haluamme säilyttää tuleville sukupolville. Tässä muutamia esimerkkejä työstä, jota pyhä-luostolaiset yritykset ovat tehneet varmistaakseen, että näin tapahtuu.
Luontoretkiä tarjoavat yritykset ovat solmineet kestävän luontomatkailun periaatteisiin liittyvän yhteistyösopimuksen Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa.
Aiemmin moottorikelkkasafareilla käytetyt 2-tahtiset moottorikelkat on korvattu 4-tahtisilla moottorikelkoilla.
Sähkömoottorikelkat olivat käytössä Sunday Morning Resortissa jo talvella 2019-2020. Lapland Safaris Luostolla on sähkömoottorikelkat talveksi 2023-2024.
Eläinten hyvinvoinnista huolehditaan poro-, koira- ja hevostiloilla. Arctic Husky Farm/Lapland Safaris Luosto on mukana Eläinten hyvinvointi -ohjelmassa.
Vältämme kertakäyttöisten pakkausten ja kertakäyttöastioiden käyttöä retkien aikana.
Julkinen liikenne ja saavutettavuus
Pyhä-Luosto tarjoaa julkisen bussiliikenteen Rovaniemen rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja lentokentältä Luoston kautta Pyhälle ympäri vuoden (paitsi toukokuussa). Kemijärven juna-asemalta on myös julkinen bussikuljetus Pyhälle. Linja-autonkuljettajat osallistuvat säännöllisesti ennakoivaan ja taloudelliseen ajokoulutukseen. Ympäristöystävällisyydestä ja kustannustehokkuudesta huolehditaan ajoneuvoissa.
Valaistus ja valosaasteen minimointi
Luostolla Luostolla valaistusjärjestelmä on vaihdettu LED-valoihin hiihtoladuilla ja kävelyreiteillä Luoston kylän keskustassa. Tämä vähentää energiankulutusta pitkällä aikavälillä 50%. Pelkosenniemen kunta suunnittelee Pyhän alueen latuvalaistuksen uusimista LED-valoihin kauden 2024-2025 aikana.
Sähköautojen lataus
Sähköautojen latauspistokkeet Sähköautojen latauspistokkeita saa Hotelli Pyhätunturista, Sunday Morning Resortista ja Lapland Hotels Luostotunturista, Koparan poropuistosta, Pyhän Uulasta.
Ostokset
Rakkapuodin matkamuistot Lapissa ja paikallisesti käsin valmistettuja ja tuotettuja. Ametistikaupan kivet on kaivettu Lampivaaran ametistikaivokselta ja niiden kivikorunhionta tehdään Luostolla ja korut valmistetaan paikallisena käsityönä. Torvisen majan kahvilasta löydät itse käsin valmistettuja käsitöitä. Pyhästoren valikoimasta löytyy kestävän kehityksen urheilu- ja ulkoilutuotteiden valikoiman.
Poronhoito ja saamelaiskulttuuri
Poronhoito on yksi Lapin perinteisistä elinkeinoista. Perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Sekä Jaakkolan Porotila että Koparan Poropuisto sisältävät ohjelmassaan kiehtovia tarinoita tästä perinteisestä elinkeinosta. Jaakkolan porotilalla asiakkaat saavat myös tietoa saamelaisesta kulttuurista ja perinteistä saamelaistaustaisen tilan rouvan Anun kertomana.
Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ja Pyhä-Luoston kansallispuisto suojelu
Metsähallitus tekee aktiivisesti työtä Pyhä-Luoston kansallispuiston suojelussa, monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön ylläpitämisessä ja yhteistyössä luontomatkailuyritysten kanssa kestävän luontomatkailun toiminnassa. Ukko-Luoston huipulle on avattu 2022 syksyllä Ukko-Luoston maisematupa joka on suunniteltu päiväretkeilijöille ja luontomatkailuyrityksille Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja alueen arktiseen luontoon tutustumiseen. Ukko-Luoston maisematuvassa on ympärivuotinen näyttely Pohjoisen valoilmiöt.
Kesän 2023 aikana Pyhä-Luoston kansallispuistossa on paranneltu ja kunnostettu reittejä. Reittien kunnostustöillä halutaan luonnollisesti parantaa käyttäjien kokemusta ja mahdollistaa luontoelämykset mahdollisimman monelle. Samaan aikaan pyrkimys on suojella kansallispuiston herkkää luontoa ylimääräiseltä kulumiselta ohjaamalla kulku olemassa oleville reiteille niitä parantamalla.
Metsähallitus on tehnyt Pyhä-Luoston kansallispuiston osalta mittavia kestävöittämistöitä kesällä 2023:
- Karhunjuomalammen suunnasta Huttulomaan saakka on kestävöity soralla, kapeahkoksi poluksi.
- Luoston Vaellusluontopolun pitkospuut on kauttaaltaan uusittu.
- Rykimäkero – Lampivaara -välisen kesäreitin pitkospuut on uusittu, sinne on tehty leveä kolmen lankun pitkos.
- Pyhän ja Luoston välisellä maastopyöräilyreitillä osuudella Huttujärven tie – Kiimaselkä on aiemmin kesällä tehty leveää, kolmen lankun pitkosta ylittämään märimmät kohdat. (Pitkoksia käytiin vielä lisäämässä ja jatkamassa Kiimaselän suuntaan, kun huomattiin osuuden märkyys).
- Poropolun pitkospuiden uusiminen.
- Käyräsvaara – Yli-Luosto välin pitkospuiden kunnostustyöt.
- Tikkalaavu-Ukko-Luosto maisematupa välille portaiden rakentaminen.
- Isokurun kävelyreitillä tullaan vielä parantelemaan talven vaurioittamia köysikaiteita.
Ympärivuotista yritystoimintaa, pysyviä työpaikkoja ja hyvinvointia
Pyhä-Luosto on hyvä paikka yrittää ja asua. Tavoitteena on kehittää liiketoimintaa Pyhä-Luostolla, jotta nämä kaksi keskusta voivat palvella vahvemmin ympäri vuoden. Pitkällä aikavälillä tämä lisää alueella asuvien ihmisten pysyvien työpaikkojen määrää. Tämän kehityksen myötä myös hyvinvointi lomakeskuksessa ja lähikunnissa paranee.
Pyhä-Luosto sijoittuu kolmen kunnan alueelle. Pelkosenniemelle, Kemijärvelle ja Sodankylän kunnan alueille. Alueen yhteistyö kuntakeskuksien välillä on merkittävää ja kunnat ovat sitoutuneet kehittämään alueen matkailun vetovoimaisuutta ja saavutettavuutta ja palveluita yhdessä Visit Pyhä-Luosto ry matkailuyhdistyksen kanssa. Pelkosenniemen kunta avasi Pyhällä uuden päiväkodin ja Pelkosenniemellä uuden koulurakennuksen syksyllä 2022.
Alueen työnantajat panostavat siihen, että heidän työntekijänsä viihtyvät alueella, löytävät mieleistä tekemistä vapaa-ajalle sekä tarvitsemansa palvelut. Visit Pyhä-Luoston jäsenyritykset osallistuivat 2022 ELY-keskuksen pilottihankkeeseen Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla. Kaudella 2023-2024 alueella työssä oli yhteensä 24 erin kansallisuuden henkilöä. Alueen yritykset tarjoavat erilaisia henkilöstöetu Cardu-henkilöstöpassin kautta. Visit Pyhä-Luosto järjestää kaksi kertaa kaudessa Pyhän ja Luoston sesonkityöntekijöille Tunturit tutuksi-kierrokset, jossa tutustutaan Pyhän ja Luoston käyntikohteisiin ja palveluihin. Yritykset ovat yhdessä ratkoneet asuntopulaa perustamalla yhteisöasumisyksiköitä.
Kestävää rakentamista
Alueella toimivat yritykset rakentavat kestävästi luonnonmateriaaleja käyttäen ja vieressä olevaa Pyhä-Luoston kansallispuistoa kunnioittaen.
Luostolla on vaalittu luonnonmukaista rakentamista kelopuusta ja luonnonmukaisuuden säilyttäminen alueella kunnioittaen alueen vanhoja poro- ja metsäelinkeinoja ja metsiä. Suomen museovirasto on huomioinut Luoston ainutlaatuisen kelomiljöön määrittelemällä alueen Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt -kohteeksi.
Kierrätys
Molemmista keskuksista Pyhältä ja Luostolta löytyy kierrätysasemia joissa voidaan kierrättää seuraavat materiaalit:
- lasi
- metalli
- sekajäte
- paperi
- pahvi
- muovi
Biojätettä ei voida tällä hetkellä kierrättää Pyhä-Luostolla, koska alueella ei ole toimijaa, joka voisi hyödyntää biojätteen kierrättämisen tai kuljettaa biojätettä. Biojätteen tehokkain kierrätys alueella on sekajätteen joukossa.
Kierrätyspisteet löydät täältä: https://kierratys.info/