Visitpyhaluosto_tunturiaapa

Kohti kestävää matkailua

Perusta kestävän matkailun kehittämiselle

Pyhä-Luostolla nautit tunturiluonnosta vastuullisten matkailuyrittäjien hoivissa. Alueella on aktiivisesti kehitetty toimintoja vuodesta 2008 lähtien siten, että energiaa, lämpöä ja vettä tuotetaan ja kulutetaan mahdollisimman järkevästi ja luontoa säästäen. Jätehuollon osalta merkityksellisintä on jätteen määrän pienentäminen ja koko ajan kehitettävä kierrätys.

Pyhä-Luoston lomakohteet haluavat tarjota mahdollisuuden nauttia tilasta, hiljaisuudesta ja luonnosta. Näiden kahden lomakeskuksen sydän on pienet kylät, joissa kaikki laadukkaat palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Koskematon luonto on vain muutaman askeleen päässä oveltasi. Kestävyys tarkoittaa näiden avainelementtien säilyttämistä tulevaisuudessa.

Tervetuloa Pyhä-Luostolle, jossa pääset nauttimaan ainutlaatuisesta luonnonmaisemasta vuosikymmeniksi eteenpäin!

 

Kestävän matkailun kehittäminen Pyhä-Luostolla:

2008 - Green DMN (Green Destination Management Net) -ohjelmalla alkuun

Pyhä-Luosto lähti mukaan Green DMN -ohjelmaan jo syksyllä 2008. Mukana laadun kehittämisohjelmassa on ollut koko Pyhä-Luosto alue ja vetureina asiaa eteenpäin ovat vieneet yhdeksän Green DMN laatutiimiin kuuluvaa yritystä. Laadunkehittämisohjelman päättymisen jälkeen Pyhä-Luostolla on jatkettu sinnikästä työtä kohti kestävää matkailua ja vihreämpiä toimintatapoja.Laadun kehittämisohjelman kautta Pyhä-Luosto alueelle laadittiin ympäristöohjelma. Ympäristöohjelman painopistealueet ovat: energia, liikenne, jätehuolto, rakentaminen ja luonnonsuojelu. Ympäristöohjelmassa on määritelty toimenpiteet painospistealueiden kehittämiseksi.

2019 - Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman pilottikohteista

Pyhä-Luosto hakeutui maaliskuussa 2019 yhdeksi Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman pilottikohteista. Ohjelman pilotointi vaihde päättyi 1.6.2020. Ohjelman myötä Pyhä-Luosto on yhdessä muiden ohjelmassa mukana olleiden kestävän matkailun edelläkävijöiden kanssa Sustainable Travel Finland -ohjelman mukaisella kehityspolulla tekemässä työtä kestävän matkailun puolesta ja tavoittelemassa STF-merkkiä.

Tutustu tarkemmin: Visit Finlandin Sustainable Travel Finland ohjelmaan.

2020 - Olemme sitoutuneet STF- ohjelman kestävän matkailualueen edistämiseen

1 Teemme reilua yhteistyötä
Visit Pyhä-Luosto tarjoaa alueen matkailutoimijoille ja kuntien edustajille mahdollisuuden osallistua yhteiseen kehittämiseen ja tekemiseen. Yrittäjiä kannustetaan suosittelemaan ja myymään ristiin toinen toistensa palveluja. 
Paikalliset asukkaat saavat mahdollisuuden tutustua alueeseen ja kokea matkailupalveluja alennettuun hintaan joka toinen vuosi järjestettävillä teemapäivillä. 


2 Huolehdimme luonnosta
Visit Pyhä-Luoston toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä Metsähallituksen kanssa, luontomatkailuyrittäjillä on yhteistyösopimukset kunnossa ja he ovat sitoutuneet noudattamaan kestävän luontomatkailun periaatteita. Vierailijat ohjataan liikkumaan merkityillä reiteillä ja noudattamaan retkietikettiä. 


3 Kunnioitamme kulttuuriperintöä
Pyhä-Luoston matkailualueen yritysten tuotteistamisessa, ruokalistoilla, sisustuksessa ja tarinoissa on huomioitu alueen lappilainen, saamelainen ja arktinen kulttuuriperintö.


4 Edistämme hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa
Pyhä-Luoston matkailualue työllistää paikallisia ja tavoittelee sesonkien pidentämistä niin, että vuoteen 2024 mennessä aukiolokuukausia on 10 ja toimintaan on sitoutunut 80% yrityksistä.


Pyhä-Luoston yritykset tarjoavat harjoittelu- ja työelämän tutustumisjaksoja nuorille ja panostavat ohjaamiseen. Alueen työntekijöille järjestetään kerran vuodessa yhteinen Tunturit tutuksi -perehdytyspäivä, jonka aikana tutustutaan alueen tarjontaan ja vahvistetaan paikallistuntemusta. 


Visit Pyhä-Luosto lisää alueen toimijoiden tietoisuutta inklusiivisestä matkailusta, jonka tavoitteena on vahvistaa yhdenvertaisuuden toteutumista niin asiakaskohtaamisissa kuin työyhteisöissäkin. Inklusiivinen matkailu huomioi eri tavoin esteelliset ja vammaiset ihmiset, sateenkariväestön ja etniset taustat.  


 5 Suosimme paikallista
Visit Pyhä-Luosto suosittelee alueen yrityksiä suosimaan lähi- ja paikallistuotteiden hyödyntämistä liiketoiminnassaan. 


6 Panostamme turvallisuuteen ja laatuun
Visit Pyhä-Luostolla on turvallisuussuunnitelma, joka päivitetään kaksi kertaa vuodessa. Erityistilanteista tiedotetaan nettisivuilla. Yritykset ovat sitoutuneet toimimaan turvallisuus huomioiden.

7 Huomioimme ilmastovaikutukset
Visit Pyhä-Luosto lisää alueen toimijoiden tietoisuutta ilmastovaikutuksista ja päästöjen pienentämisestä. Vuoteen 2025 mennessä alue tavoittelee tilannetta, jossa kaikkien yritysten sähkösopimukset ovat uusiutuvilla energialähteillä ja lämpöenergiatuotanto fossiilitonta. Hyvin monet yritykset ovat jo siirtyneet uusiutuvan energian käyttöön. 
Visit Pyhä-Luoston on aktiivinen toimija Lapin liiton yhteisissä päästölaskentahankkeissa (kuten Välkky-hanke). Hankkeen tuloksena on mm. toteutettu opas vähähiiliseen loma-asuntoon ”Kasvata tuottoa vaali luontoa”.


Matkailija voi saapua kohteeseen julkisilla liikenneyhteyksillä. www.perille.fi 


Pyhätunturin hiihtokeskus (Pyhä Ski Resort) on hiilineutraali hiihtokeskus ja monet muut yritykset ovat sitoutuneet hiilineutraaliustavoitteeseen. 


8 Viestimme avoimesti
Visit Pyhä-Luosto luo yhteisen mallin vastuullisuudesta viestimiseen madaltaakseen toimijoiden mahdollisuutta viestiä vastuullisuudesta. 
Annamme vastuullisuuslupauksen, jonka todentumista vierailijat kohteessa voivat arvioida. 


9 Kehitämme jatkuvasti yritystoimintaamme
Visit Pyhä-Luosto tiedottaa aktiivisesti alueen yrityksiä erilaisista yritystoiminnan kehittämistä tukevista koulutuksista ja toimenpiteistä. 


10 Sitoudumme kestävän matkailun periaatteisiin
Otamme aktiivisen roolin kestävän matkailun edistämisessä ja näiden kestävän matkailun periaatteiden toteuttamisessa. Teemme kestävän matkailun toimintasuunnitelman, jonka mukaan toimimme jatkossa yhä systemaattisemmin. Sitoudumme toimenpiteisiin ja haluamme oppia lisää myös tulevaisuudessa.


Myös sinä voit ollla mukana allekirjoittamalla Visit Finlandin 
Sustainable Finland Pledge

STF- sertifioidut yritykset

Vastuulliset matkakohteet Pyhä-Luostolla

Puhtaita paikallisia raaka-aineita ravintoloissa

Ravintolan ruokalistoilla ruoat, kuten kala, sienet, marjat, riistan- ja poronliha, ovat pääosin paikallisia raaka-aineita. Esimerkkejä: Ravintola Punakettu ja Café Torvisen maja: pizzataikina, hampurilaissämpylät ja leipomotuotteet Kemijärven Kiuaspullalta, kalaa Kiveliön Kala Sodankylästä, poronlihaa Maijalan porotilalta Sodankylästä.

Ravintola Punakettu on Green Key sertifikaatilla ja vastuullisten ruokapalveluiden tuottaja jo vuodesta 2021.

Café Loimu: kaikki siika (hauki, ahven, muikku ja siika) Kemijärveltä, poronliha lähialueen porotiloilta, marjat kuten lakka, karpalo, puolukka ja mustikka lähimarjatuottajilta. Kaikki sämpylät ja suolaiset piirakat leivotaan itse omassa keittiössä.

Ravintola Huttuhippu, Pororavintola Kopara ja Ravintola Vaisko: poronlihaa porotila Koparasta, nauriit paikalliselta viljelijältä Kairalan kylästä Pelkosenniemeltä. Ravintola Huttuhipussa on erityinen menu (POW=Protect Our Winters). Kasvisvaihtoehdot ruokalistoilla.

Ravintola Aihkin raaka-aineet tuotetaan ja hankitaan lähellä. Viljelemme ison osan juureksista ja kasviksista omalla tontillamme. Suuren osan käyttämästämme kalasta saamme viereisestä Pyhäjärvestä. Loputkin raaka-aineet hankimme mahdollisimman läheltä meitä. Minimoimme ruokahävikin valmistamalla annokset aina tilauksesta asiakkaan toiveet, allergiat sekä ruokavalion huomioiden.

Muita esimerkkejä siitä, miten Pyhä-Luoston ravintolat huolehtivat kestävästä kehityksestä:

 • Kasvisvaihtoehdot, ruokarajoitteiden ja allergioiden huomioiminen menuissa.
 • Ruokahävikin minimoiminen.
 • Välttää kertakäyttöpakkausten ja kertakäyttöisten astioiden käyttöä aina kun mahdollista.
 • Ympäristöystävälliset puhdistusratkaisut ja puhdistusaineet.
 • Vettä ja energiaa säästävien keittiölaitteiden käyttö.
 • Biojätteen keräys ja kierrätys.

Vastuulliset opastetut retket luonnossa

Arktinen luonto itsessään on asia, jonka haluamme säilyttää tuleville sukupolville. Tässä muutamia esimerkkejä työstä, jota pyhä-luostolaiset yritykset ovat tehneet varmistaakseen, että näin tapahtuu.

Luontoretkiä tarjoavat yritykset ovat solmineet kestävän luontomatkailun periaatteisiin liittyvän yhteistyösopimuksen Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa.

Aiemmin moottorikelkkasafareilla käytetyt 2-tahtiset moottorikelkat on korvattu 4-tahtisilla moottorikelkoilla.

Sähkömoottorikelkat olivat käytössä Sunday Morning Resortissa jo talvella 2019-2020. Lapland Safaris Luostolla on sähkömoottorikelkat talveksi 2023-2024.

Eläinten hyvinvoinnista huolehditaan poro-, koira- ja hevostiloilla. Arctic Husky Farm/Lapland Safaris Luosto on mukana Eläinten hyvinvointi -ohjelmassa.

Vältämme kertakäyttöisten pakkausten ja kertakäyttöastioiden käyttöä retkien aikana.

Julkinen liikenne ja saavutettavuus

Pyhä-Luosto tarjoaa julkisen bussiliikenteen Rovaniemen rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja lentokentältä Luoston kautta Pyhälle ympäri vuoden (paitsi toukokuussa). Kemijärven juna-asemalta on myös julkinen bussikuljetus Pyhälle. Linja-autonkuljettajat osallistuvat säännöllisesti ennakoivaan ja taloudelliseen ajokoulutukseen. Ympäristöystävällisyydestä ja kustannustehokkuudesta huolehditaan ajoneuvoissa.

Valaistus ja valosaasteen minimointi

Luostolla Luostolla valaistusjärjestelmä on vaihdettu LED-valoihin hiihtoladuilla ja kävelyreiteillä Luoston kylän keskustassa. Tämä vähentää energiankulutusta pitkällä aikavälillä 50%. Pelkosenniemen kunta suunnittelee Pyhän alueen latuvalaistuksen uusimista LED-valoihin kauden 2024-2025 aikana. 

Sähköautojen lataus

Sähköautojen latauspistokkeet Sähköautojen latauspistokkeita saa Hotelli Pyhätunturista, Sunday Morning Resortista ja Lapland Hotels Luostotunturista, Koparan poropuistosta, Pyhän Uulasta.

Ostokset 

Rakkapuodin matkamuistot Lapissa ja paikallisesti käsin valmistettuja ja tuotettuja. Ametistikaupan kivet on kaivettu Lampivaaran ametistikaivokselta ja niiden kivikorunhionta tehdään Luostolla ja korut valmistetaan paikallisena käsityönä. Torvisen majan kahvilasta löydät itse käsin valmistettuja käsitöitä. Pyhästoren valikoimasta löytyy kestävän kehityksen urheilu- ja ulkoilutuotteiden valikoiman.

Poronhoito ja saamelaiskulttuuri

Poronhoito on yksi Lapin perinteisistä elinkeinoista. Perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Sekä Jaakkolan Porotila että Koparan Poropuisto sisältävät ohjelmassaan kiehtovia tarinoita tästä perinteisestä elinkeinosta. Jaakkolan porotilalla asiakkaat saavat myös tietoa saamelaisesta kulttuurista ja perinteistä saamelaistaustaisen tilan rouvan Anun kertomana.

Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ja Pyhä-Luoston kansallispuisto suojelu

Metsähallitus tekee aktiivisesti työtä Pyhä-Luoston kansallispuiston suojelussa, monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön ylläpitämisessä ja yhteistyössä luontomatkailuyritysten kanssa kestävän luontomatkailun toiminnassa. Ukko-Luoston huipulle on avattu 2022 syksyllä Ukko-Luoston maisematupa joka on suunniteltu päiväretkeilijöille ja luontomatkailuyrityksille Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja alueen arktiseen luontoon tutustumiseen. Ukko-Luoston maisematuvassa on ympärivuotinen näyttely Pohjoisen valoilmiöt.

Kesän 2023 aikana Pyhä-Luoston kansallispuistossa on paranneltu ja kunnostettu reittejä. Reittien kunnostustöillä halutaan luonnollisesti parantaa käyttäjien kokemusta ja mahdollistaa luontoelämykset mahdollisimman monelle. Samaan aikaan pyrkimys on suojella kansallispuiston herkkää luontoa ylimääräiseltä kulumiselta ohjaamalla kulku olemassa oleville reiteille niitä parantamalla.

Metsähallitus on tehnyt Pyhä-Luoston kansallispuiston osalta mittavia kestävöittämistöitä kesällä 2023:

 • Karhunjuomalammen suunnasta Huttulomaan saakka on kestävöity soralla, kapeahkoksi poluksi.

 • Luoston Vaellusluontopolun pitkospuut on kauttaaltaan uusittu.

 • Rykimäkero – Lampivaara -välisen kesäreitin pitkospuut on uusittu, sinne on tehty leveä kolmen lankun pitkos.

 • Pyhän ja Luoston välisellä maastopyöräilyreitillä osuudella Huttujärven tie – Kiimaselkä on aiemmin kesällä tehty leveää, kolmen lankun pitkosta ylittämään märimmät kohdat. (Pitkoksia käytiin vielä lisäämässä ja jatkamassa Kiimaselän suuntaan, kun huomattiin osuuden märkyys).

 • Poropolun pitkospuiden uusiminen.

 • Käyräsvaara – Yli-Luosto välin pitkospuiden kunnostustyöt.

 • Tikkalaavu-Ukko-Luosto maisematupa välille portaiden rakentaminen.

 • Isokurun kävelyreitillä tullaan vielä parantelemaan talven vaurioittamia köysikaiteita.

Ympärivuotista yritystoimintaa, pysyviä työpaikkoja ja hyvinvointia

Pyhä-Luosto on hyvä paikka yrittää ja asua. Tavoitteena on kehittää liiketoimintaa Pyhä-Luostolla, jotta nämä kaksi keskusta voivat palvella vahvemmin ympäri vuoden. Pitkällä aikavälillä tämä lisää alueella asuvien ihmisten pysyvien työpaikkojen määrää. Tämän kehityksen myötä myös hyvinvointi lomakeskuksessa ja lähikunnissa paranee.

Pyhä-Luosto sijoittuu kolmen kunnan alueelle. Pelkosenniemelle, Kemijärvelle ja Sodankylän kunnan alueille. Alueen yhteistyö kuntakeskuksien välillä on merkittävää ja kunnat ovat sitoutuneet kehittämään alueen matkailun vetovoimaisuutta ja saavutettavuutta ja palveluita yhdessä Visit Pyhä-Luosto ry matkailuyhdistyksen kanssa. Pelkosenniemen kunta avasi Pyhällä uuden päiväkodin ja Pelkosenniemellä uuden koulurakennuksen syksyllä 2022.

Alueen työnantajat panostavat siihen, että heidän työntekijänsä viihtyvät alueella, löytävät mieleistä tekemistä vapaa-ajalle sekä tarvitsemansa palvelut. Visit Pyhä-Luoston jäsenyritykset osallistuivat 2022 ELY-keskuksen pilottihankkeeseen Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla. Kaudella 2023-2024 alueella työssä oli yhteensä 24 erin kansallisuuden henkilöä. Alueen yritykset tarjoavat erilaisia henkilöstöetu Cardu-henkilöstöpassin kautta. Visit Pyhä-Luosto järjestää kaksi kertaa kaudessa Pyhän ja Luoston sesonkityöntekijöille Tunturit tutuksi-kierrokset, jossa tutustutaan Pyhän ja Luoston käyntikohteisiin ja palveluihin. Yritykset ovat yhdessä ratkoneet asuntopulaa perustamalla yhteisöasumisyksiköitä.

Kestävää rakentamista 

Alueella toimivat yritykset rakentavat kestävästi luonnonmateriaaleja käyttäen ja vieressä olevaa Pyhä-Luoston kansallispuistoa kunnioittaen.

Luostolla on vaalittu luonnonmukaista rakentamista kelopuusta ja luonnonmukaisuuden säilyttäminen alueella kunnioittaen alueen vanhoja poro- ja metsäelinkeinoja ja metsiä. Suomen museovirasto on huomioinut Luoston ainutlaatuisen kelomiljöön määrittelemällä alueen Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt -kohteeksi.

Kierrätys

Molemmista keskuksista Pyhältä ja Luostolta löytyy kierrätysasemia joissa voidaan kierrättää seuraavat materiaalit: 

 • lasi
 • metalli
 • sekajäte
 • paperi
 • pahvi
 • muovi

Biojätettä ei voida tällä hetkellä kierrättää Pyhä-Luostolla, koska alueella ei ole toimijaa, joka voisi hyödyntää biojätteen kierrättämisen tai kuljettaa biojätettä. Biojätteen tehokkain kierrätys alueella on sekajätteen joukossa. 

Kierrätyspisteet löydät täältä: https://kierratys.info/

 

We Speak Gay

Pyhä-Luosto on mukana We Speak Gay yhteisössä sateenkaariystävällisen Suomen puolesta. 

we_speak_gay.jpg

Ympäristöystävälliset majoituskohteet

Pyhä Igloos ulko

Pyhä Igloos

Pyhä Igloos tuottaa omilla aurinkopaneeleilla kaiken käytettävän energian keväästä syksyyn. Lisäksi Pyhä Igluissa on maalämpö, aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput jotka tekevät majoituksesta energiatehokkaan.  Yritys on Green Key-sertifioitu.
Astelli igloos Pyha-Luosto

Pyhä Northern Lights Village

Aurora Suites -huoneistoissa ja Aurora Huteissa on maalämpö ja aurinkopaneelit. Kaikissa majoitusyksiköissä on ilmalämpöpumput.
Kuvituskuva

Pyhä Ski-inn kohteet

Hotelli Pyhätunturissa, Pyhä Suitesissa ja Pyhälinnan huoneistoissa on hakkeen käyttöön perustuva keskuslämmitys.
Sundaymorningresort_hotel_room

Sunday Morning Resort

Resortti sijaitsee oman metsän ympäröimänä joka toimii hiilinieluna. Rakennusten lämmitysjärjestelmä on täysin automatisoitu. Resortti kierrättää 100 % jätteestä. Biojätteen kompostoidaan ja hyödynnetään omalla kasvimaalla, jossa käytetään vain orgaanisia lannoitteita.
Kurulas_Resort_suite

Kurulas Resort

Kurula’s on suunniteltu ympäristö ja ekologisuus huomioiden. Energiatehokas hirsihotelli sulautuu metsän keskelle järven rantaan ja käyttää lämmitykseen vesistölämpöä.
Kultakero ravintola

Ski-inn Kultakero

Ski-inn Kultakerot on jämerästä kotimaisesta hirrestä. Puu materiaalina sopii Pyhälle, harmaa hirsi on yhtä aikaa sekä tyylikästä että kodikasta. Myös huoneistojen sisustuksessa hyödynnetään puuta sekä muita luonnonmateriaaleja. Huikeat näköalat tunturiin kruunaavat luonnonläheisen tunnelman.
Santas_Hotel_Aurora_Restaurant

Santa's Hotel Aurora

Kiinteistöissä käytetään automatisoitua kiinteistötekniikkaan jolla säästetään vettä, sähköä ja lämmitysenergiaa. Santa's Hotel Aurorassa ja Aurora Glass Iglossissa on maalämpö- ja ilmalämpöpumput. Santa's Hotelleja ohjaa kansainvälinen ympäristöstandardi ISO:14001
Lapland Hotels Luostotunturi

Lapland Hotels Luostotunturi

Lapland Hotels Luostotunturi on suorittanut vastuullisen matkailun STF-merkin ja sen laatuvaatimukset vuonna 2022.