moutainbikin_pyhaluosto

Maastopyöräily

Maastopyöräily Pyhällä ja Luostolla

Pyöräily on sallittua sulan maan aikana useimmilla Pyhä-Luosto kansallispuiston merkityillä reiteillä. Pyöräreittejä löytyy myös kansallispuiston ulkopuolelta: Pyhällä Soutajalla ja Vuostimossa, ja Luostolla Orresokasta.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa voi sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä.

Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä sekä Noitatunturin reitin eteläosassa pyöräily on kielletty kymmenellä reittikilometrillä.

Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu muualla paitsi huolletuilla hiihtoladuilla sekä rajoitusvyöhykkeillä. Poikkeuksena Pyhätunturin ympäri kiertävä erämaalatu, joka on sallittu myös pyöräilyyn viikko 8 alkaen. Talvipyöräilyreittien huoltotiedot löydät latuseurantajärjestelmästä. Huom. Pyhän erämaareitti on suljettu pyöräilijöiltä 19.4.2023 yhteiskäyttöladun pehnemisen takia.

Maastopyöräilijän etikettiä noudattavat ja muut retkeilijät huomioon ottavat pyöräilijät ovat tervetulleita nauttimaan luonnosta. Polut ovat yhteisiä ja luonto kuuluu kaikille.

Palautetta maastopyöräilyreiteistä voit antaa sähköpostitse info(at)pyha-luosto.fi

Pyhä-Luosto maastopyöräilykartta

Lataa Pyhä-Luosto kesä maastopyöräilykartta.

Talvipyöräilyreitit ja niiden huoltotiedot latuseurantajärjestelmästä.

Maastopyöräilijan etiketti

Maastopyöräilijän etiketti:

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

Maastopyörien vuokraus

PYHÄ-SUVANTO-LUOSTO-PYHÄ

Reitille voi lähteä luontokeskus Naavan pihasta seuraillen latupohjaa Soutajan kylkeen, Pyhäjärven rantaa pitkin. Pyhäjärven kylän kohdalla käännytään tielle, joka muuttuu poluksi kohti Mairivaaraa. Mairivaaran jälkeen polku laskeutuu jyrkästi ja kulkee metsäteitä pitkin kohti Suvantoa.

Kylässä kannattaa poiketa, siellä on paljon vanhoja hirsitaloja ja hieno maisema Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturirivistöön. Suvannon jälkeen jatketaan hiekka- ja metsäautoteitä kohti Orresokkaa ja Luostoa. Luostolta matka jatkuu kohti Lampivaaraa ja eteenpäin kohti Pyhälammen päivätupaa. Sieltä reitti nousee Latvavaaran kylkeen ja jatkaa Porontahtoman laavun ja Kapustan päivätuvan kautta Huttujärvelle. Huttujärveltä seurataan ensin tiepohjaa ja sitten latupohjaa Kiimaselän päivätuvalle ja edelleen Pyhän keskustaan.

Lampivaaran, Latvavaaran ja Rykimäkeron alueella on useita reittivaihtoehtoja. Reitti on paikoin vaativa, kivikkoinen ja sisältää pitkoksia, paikoin se kulkee sorastettuja osia tai Suvannon lähettyvillä hiekka- ja metsäautoteitä. Pituus noin 70 km, reittivalintojen mukaan.

LUOSTON KESKUSTA- UKKO-LUOSTO P-PAIKKA -LAMPIVAARA

Reitti lähtee Luoston keskustasta kansallispuiston lähtöporteilta latupohjaa pitkin kohti Ukkoluoston P-paikkaa. Parkkipaikalta reitti lähtee edelleen latupohjana kohti Lampivaaraa. Reitti kulkee sorastettua polkua pitkin, on mäkinen, mutta muuten helppokulkuinen. Lampivaarasta avautuvat komeat maisemat ovat nousun arvoiset. Pituus yhteen suuntaan noin 5 km.

Maastopyöräilyreitit Outdoor Activessa: 

Outdoor Active reittikuvaukset on toteutettu TEMin kautta Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävällä hankerahoituksella #matkailualueetnousuun. 

Ohjatut pyöräretket: