Image
Lift tick
Hissiliput & hinnasto
Image
Välineet_rentals
Vuokraa välineet
Image
webcamera
Webkamerat
Image
Customer loyalty Pyha
Kanta-asiakasedut

Pyhän rinteet, hissit ja aukioloajat

15 rinnettä, 9 hissiä ja lähes kuusi kuukautta talven taikaa Pyhällä.

Hei Pyhän ystävä, Pyhällä laskukausi kestää marraskuusta vappupäivään. Katso rinteiden ja hissien ajantasaiset aukioloajat sekä mahdolliset poikkeusaukioajat suoraan alla olevasta kartasta tai sen alapuolelta. Hissit saattavat olla suljettuina kovalla tuulella sekä ukkosella.

Ratavuorot ja varaukset rinteillä:

Pyhä toimii myös treenikeskuksena ja etenkin hiljaisempina aikoina rinteillä on varattuja ratavuoroja alppilajien harjoittelua varten. Treeni- ja kisakäyttöön varatut rinteet ja varausajat näet ratavuorokalenterista.

Ratavuorokalenteri

Tutustu Pyhän rinnealueisiin

Kultakero & Huttu-Ukko

Huttu-Ukko on yksi Pyhän kovimmista koetuksista!

Pyhän jo käytöstä poistuneen, legendaarisen kaksoistuolihissin valmistuttua rakennettiin sen viereen Huttu-Ukon Hujaus ja sen jälkeen Kultakeron rinne. Nämä Pyhän jyrkimpiin kuuluvat rinteet olivat sen ajan laskijoille erittäin haastavia.

Hutussa on vuosien saatossa laskettu myös maailmancupin kumparelaskukilpailuja. Nopeuslaskukilpailuissa rinteessä on saavutettu jopa yli 140 km/h nopeuksia, toki tarkkaan valvotuissa olosuhteissa. Nykyään Huttu-Ukko toimii erityisesti vapaalaskijoiden suosimana, helposti saavutettavana luonnonlumirinteenä.

Huttu-Ukkoon ja Kultakeron rinteeseen pääsee PyhäExpress-tuolihissillä. Rinteet päättyvät uudistetulle Perheseikkailualueelle.

Rinne 1, Kultakero
Rinne 1, Kultakero.
 
Rinne 2, Huttu-Ukko
Rinne 2, Huttu-Ukko.

Polar-rinteet & Piste Palander

Piste Palander – monen mielestä Suomen paras rinne.

Piste Palanderin profiili pitää mielenkiinnon yllä vaihtelevuudellaan sekä jyrkät osuudet innostavat vauhdinnälkäisiä laskijoita.

Ennen uuden Piste Palander-rinteen valmistumista Polar-rinnettä pidettiin yhtenä maan haastavimmista rinteistä. Edelleenkin Polar tarjoaa mahtavat vauhdit ylhäältä alas asti, jos vain jaloissa riittää puhtia. Polar toimii monien treeniryhmien harjoittelurinteenä mutta myös harrastajalle Polar on loistava paikka treenata vauhdikasta laskua tai nauttia carvereiden kääntelystä.

PyhäExpress-tuolihissillä saavutat Polarin ja Palanderin lisäksi kaikki muutkin Pyhän rinteet. Tiesitkö, että PyhäExpressillä matkaat tunturin huipulle myös kesällä!

Polarin ala-aseman tuntumassa on myös Lasten Huttumaa perheen pienimmille. Polarin alaosassa voi liikkua Polar-hissillä ja halutessaan siirtyä Perherinteille tai Hotelli Pyhätunturille.

Huomioi, että Piste Palanderissa on talven mittaan myös harjoitusryhmien ratavuoroja.

Rinne 3, Piste Palander.
Rinne 3, Piste Palander.

Sininen rinne

Sinisessä rinne – se rauhallisempi vaihtoehto.

Sininen rinne tarjoaa Polar-rinnettä rauhallisemman vaihtoehdon Pyhän 280 metrin korkeuserosta nauttimiseen. Aloittelevalle alamäkiväelle Sininen on loistava rinne harjoitteluun.

Siniselle rinteelle pääset PyhäExpress-tuolihissillä tai vaihtoehtoisesti kolmen hengen tuolihissillä, josta Huippuhissi vie sinut ylös asti. Tuolihissi jää mukavasti puuston suojaan, joten tuulisella säällä voit nautiskella rinteen alemmasta osasta.

Sinisen rinteen puolivälin jälkeen on sisäänkäynti Polar Madness-parkille.

Sininen rinne
Rinne 5, Sininen rinne.

Pohjoisrinteet

Pohjoisrinteet ovat tunturinautiskelijoiden suosiossa.

Pyhän Pohjoisrinteet ovat uudistuneet merkittävästi viime vuosina, merkittävimpänä uutuutena keväällä 2022 valmistunut, kauan toivottu PohjoisExpress-tuolihissi. Talveksi 2022–2023 alueen rinnevalikoima laajenee entisestään, kun huipulta lähtevä Metsäseikkailurinne (rinne 9) aukeaa.

Kevätkeleillä Pohjoisrinteet ovat parhaimmillaan, sillä aurinko ei ehdi vielä pehmittää rinteen pintaa. Kevätaurinko hellii laskijoita ravintolan terassilla Pohjoisrinteiden ala-asemalla. Lähes huipulle asti yltävä puusto suojaa Pohjoisrinteitä tuulelta sydäntalvellakin.

Nuoremmat laskijat suuntaavaat Perherinteen sinisen rinteen puolivälissä Huttuseikkailuun, jossa voi nähdä Huttu-Ukon perheineen seikkailemassa Pyhä-Luoston kansallispuiston rajalla.

Pohjoisrinteen 6 jyrkkä loppuosa nimettiin kauden 2014-2015 päätteeksi Väijyn jyrkäksi, legendaarisen Pyhän rinnepäällikkö Jarmo "Väijy" Timlinin mukaan. Talvesta 2022–2023 alkaen rinne tunnetaan nimellä Pohjoisrinne Sinipunainen.

Pohjoisrinteet
Rinne 7, Pohjoisrinne Sininen.

Perheseikkailualue

Uudistunut Perheseikkailualue kuuluu Pyhän suosituimpiin rinnealueisiin.

Kesällä 2018 Pyhän kehityksen kehityksen kärkihankkeena oli Perherinteiden alue, joka kasvoi kokoa uusien rinteiden, metsälaskualueiden ja hissin myötä Perheseikkailuksi.

Talvikaudelle 2018-2019 legendaarisen Huttu-Ukko rinteen alaosaan avautui uusi Huttuhissi-nimeä kantava sompahissi. Uuden hissin läheisyydessä toimii suosittu MiniPark, josta löytyy monipuolisesti pienempiä hyppyreitä sekä erilaisia reilejä ja pressejä. Uusi hissi nosti alueen hissikapasiteettia huomattavasti ja alue palveleekin myös Pyhän kansainvälisiä vieraita, jotka entistä useamman suuntaavat tunturiin myös laskettelemaan.

Perheseikkailualueelle avautui kaudelle 2019-2020 myös uusi taukotupa, josta on maisemat Kultakeron rinteeseen ja Huttu-ukkoon. Taukotuvan läheisyyteen siirtyi myös suuressa suosiossa ollut napakelkka sekä uusi pulkkamäki.

Perheseikkailualueen helpoilla metsälaskualueilla on helppoa ottaa ensiaskeleet vapaalaskun maailmaan. Pyhätunturin hiihtokoulun aloittelijoiden vapaalaskukurssit suuntautuvatkin lähtökohtaisesti Perheseikkailun alueelle, laskijoiden taitotason mukaan. Perheseikkailussa otettujen ensiliukujen jälkeen vapaalaskukursseja voi jatkaa Pyhän hissioffareilla ja muilla vapaalaskualueilla, lue lisää vapaalaskusta Pyhällä >

Perheseikkailualue
Perheseikkailualue.

Pyhän parkit: Polar Madness & MiniPark

Pyhältä löydät kaksi snow park-aluetta.

Polar-rinteen ja Sinisen rinteen välistä löytyy Polar Madness. Lumilautailijoiden ja freeski-laskijoiden suosikkialue kätkee sisälleen perinteisiä parkkilaskemiseen soveltuvia hyppyreitä sekä lumilauta- ja skicross-lajeista tuttuja kaarielementtejä. Polar Madnessiltä pituutta löytyy noin 600 metriä ja nousut tapahtuvat mukavasti joko PyhäExpress-tuolihissillä tai 3-hengen tuolihissillä. Polar Madness -rinne on täysin valaistu.

Perheseikkailualueella rinteessä 12 sijaitseva MiniPark on hyvä paikka harjoitella parkkilaskemista. Parkista löytyy kaiken tasoisia reilejä lyhyistä lastenpresseistä isoihin kaiteisiin, lisäksi parkissa on pienempiä hyppyreitä ja aaltolatu. Talveksi 2021–2022 MiniParkin kansallispuiston puolelle avattiin uusi Pikku-Ukkona (rinne 11) tunnettu rinne, josta löytyy uusi valaistu boksilinja. Rinteiden välisä kulkee parkin mittainen, uusi nopea Huttuhissi, joka mahdollistaa parkin nopean laskemisen.

Perheseikkailu & MiniPark
Rinne 12, Mini Park.
 
Rinne 15, Polar Madness
Rinne 15, Polar Madness.

Aloittelijoiden ja lasten huttumaa

Huttumaa on lasten ja aloittelijoiden oma rinne.

Polar-rinteen ala-aseman tuntumassa sijaitevassa Huttumaassa aloittelijat pääsevät laskemisen pariin turvallisesti ja helposti.

Lasten laskettelua viihdyttävät useat rinteeseen sijoitetut leikkivälineet.

Huttumaassa on lasten ja aloittelijoiden on helppo päästä lasketteluharrastuksessa alkuun. Muistathan: rinteeseen lähdetään aina kypärä päässä ja alle 6-vuotiaat laskevat Pyhällä maksutta.

Huttumaa
Rinne 16, Lasten Huttumaa.
Image
Webcam
Webkamerat
Image
Equipment
Lippujen ja välineiden verkkokauppa