Huttu-ukko art route lapland

Feel the Peak – huipun elämykset

Matka Pyhälle ei ole täydellinen, jos ei ole nähnyt maisemaa tunturin huipulta, aivan kansallispuiston reunalta.

Maisemahissi PyhäExpress vie jalankulkijat sekä pyöräilijät nopeasti ylös tunturiin ja Feel the Peak -elämysten alkupisteelle. Hyppää maisemahissin kyytiin huipulle, hengitä sisään aavaa tunturinäkymää ja päästä mieli seikkailemaan pitkälle Lapin erämaahan.

Hissiliput ja hinnasto

PyhäExpress-tuolihissi

PyhäExpress-maisemahissiä voivat käyttää sekä pyörien kanssa liikkuvat että jalankulkijat. Hissimatkalla ehtii ihailemaan ympärillä avautuvaa tunturinäkymää. Kuudelle hengelle tarkoitettu hissi hidastuu sekä ala- että yläasemalla, jolloin hissiin nousu on vaivatonta. Henkilökunta neuvoo ja auttaa tarvittaessa hissin käytössä.

Halutessasi voi nousta hissillä huipulle ja maisemien ihailun jälkeen palata hissillä takaisin alas tai vaihtoehtoisesti kulkea reitin jalan ylhäältä alas asti. Maisemahissin kyytiin pääset PyhäExpressin aukioloaikojen mukaan. Jalankulkijan hissilipun voit ostaa lippuautomaatista tai lipunmyyntipisteestä. 

Pyhä scenic lift Lapland
Huttu-Ukon Taidereitti

Huipun elämyksiin kuuluu myös syksyllä 2019 valmistunut ja myöhemmin täydentynyt Huttu-Ukon taidereitti. PyhäExpress -hissin ja Ravintola Tsokan välittömässä läheisyydessä sijaitseva taidereitti on toteutettu yhdessä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin.

Taideteosten toteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat. Talven tullen tykkylumi kuorruttaa teokset valkoiseen hohtoon, kunnes kevätaurinko sulattaa lumet ja paljastaa teokset jälleen katsojilleen. 

Huttu-ukko art route lapland
360-maisemalava

Pyhän huipulla sijaitsevalta maisemalavalta avautuu aavat näkymät ympäröivään luontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Lavan kaiteesta löydät myös panoraamakuvan, johon on merkitty huipulta näkyvät maamerkit ja tärkeimmät kohteet.

Panoramic view Pyhä Lapland
Ravintola Tsokka

Ravintola Tsokassa vietät herkkuhetken päivällä ulkoilun lomassa, tai viihdyt elämyksellisellä Revontuli-illallisella hyvässä seurassa. Menulta löydät myös maankuulut suolaiset ja makeat vohvelit. 

Restaurant_Tsokka
Tunturivartijan maisematupa

Tunturivartijan maisematupa sijaitsee Pyhän huipulla, muutaman sadan metrin päässä PyhäExpressin yläasemasta. Tunnelmallisen tuvan isoista ikkunoista avautuu näkymät Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja kohti Luostolle asti ulottuvaa tunturijonoa. Hengähdä hetki tuvan lämmössä, kokkaa halutessasi retkiruoka pidemmän kaavan kautta tulipaikalla ja nauti eväät suojassa tuulelta ja tuiskulta.

Scenic hut Pyhä Lapland
Tajukangas

Tajukankaan jylhät seinämät ja ikiaikainen tunnelma näyttäytyy puolimatkassa huipulta alas kävellessä. Paikalta löydät tulipaikan, kodan, WC:n, sekä esiintymislavan jonka upeat artistit herättävät eloon erilaisten tapahtumien ja festivaalien, kuten Pyhä Unplugged aikaan.

Pyhätunturi Oy
Esteetön liikkuminen

Pyhän Feel the Peak -elämys soveltuu tietyiltä osin myös liikuntarajoitteisille henkilöille. Autojen pysäköintiin on varattu invapaikkoja Alavuokraamon ja ravintola Pyhän Uulan väliin, josta on lyhyt siirtymä PyhäExpress-tuolihissille, jota voi käyttää kevytrakenteisen pyörätuolin kanssa.

Inva-wc:t löytyvät Alavuokraamosta, Ravintola Pyhän Uulasta sekä luontokeskus Naavasta.

Pyhä kesä tunturi