Pyhän huippu talvella

Feel the Peak – Jalankulkijana huipulle

Matka Pyhälle ei ole täydellinen, jos ei ole nähnyt maisemaa tunturin huipulta, aivan kansallispuiston reunalta.

6-hengen kuomullinen istumahissi PyhäExpress vie laskettelijoiden lisäksi jalankulkijat nopeasti ylös tunturiin ja Feel the Peak -elämyksen alkupisteelle. Hyppää maisemahissin kyytiin huipulle, hengitä sisään aavaa tunturinäkymää ja päästä mieli seikkailemaan pitkälle Lapin erämaahan.

Halutessaan voi nousta hissillä huipulle ja maisemien ihailun jälkeen hissillä takaisin alas tai vaihtoehtoisesti kulkea reitin jalan ylhäältä alas asti, jolloin näet muun muassa tykkypuut, porot ja Tajukankaan jääkiipeilyseinän matkan varrella. Kävelyreitti huipulta alas on noin kolme kilometriä. Reitti on merkitty maastoon kulkuviitoin.

Huipulla voit pitää tauon Ravintola Tsokan vohveleiden äärellä tai Tunturinvartijan maisematuvan lämmössä omien eväiden kera.

Maisemahissin kyytiin pääset PyhäExpressin aukioloaikojen mukaan. Jalankulkijan hissilipun voit ostaa lippuautomaatista tai lipunmyyntipisteestä. 

Hissiliput ja hinnasto

PyhäExpress-tuolihissi

PyhäExpress-tuolihissiä voivat käyttää sekä laskuvälineiden kanssa liikkuvat että jalankulkijat. Kuudelle hengelle tarkoitettu hissi hidastuu sekä ala- että yläasemalla, jolloin hissiin nousu on vaivatonta. Noin 4 minuutin mittaisella matkalla viimalta ja tuiskulta suojaa läpinäkyvä kuomu. Henkilökunta neuvoo ja auttaa tarvittaessa hissin käytössä.

maisemahissi
Huttu-Ukon Taidereitti

Feel the Peak -elämykseen kuuluu myös syksyllä 2019 valmistunut Huttu-Ukon taidereitti. PyhäExpress -hissin ja Ravintola Tsokan välittömässä läheisyydessä sijaitseva taidereitti on toteutettu yhdessä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin.

Taideteosten toteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat. Talven tullen tykkylumi kuorruttaa teokset valkoiseen hohtoon, kunnes kevätaurinko sulattaa lumet ja paljastaa teokset jälleen katsojilleen. 

Huttu-Ukon taidereitti Pyhä
360-maisemalava

Pyhän huipulla sijaitsevalta maisemalavalta avautuu aavat näkymät ympäröivään luontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Lavan kaiteesta löydät myös panoraamakuvan, johon on merkitty huipulta näkyvät maamerkit ja tärkeimmät kohteet.

Maisemalava
Huttuseikkailureitin poroaitaus

Halutessasi voi huipun ihastelun jälkeen matkaa jatkaa kävellen. Ensimmäisenä alaspäin kävellessä vastaan tulevat Huttuseikkailureitin porot. Huttuseikkailun löydät Pohjoisrinteiden länsipuolelta, rinteen numero 8 varrelta.

Porot
Tulipaikat

Kansallispuiston sekä hiihtokeskuksen alueella tulta saa tehdä vain merkityille tulipaikoille. Hoidettuja tulipaikkoja löydät mm. Tunturivartijan maisematuvasta, Huttuseikkailun laavulta, Tajukankaalta, Perherinteiltä sekä Pyhä-Luoston kansallispuiston tulipaikoilta.

Tulipaikat
Tykkypuut

Tykky alkaa muodostua heti ensipakkasten saapuessa, kun lämmin ja kostea ilma alkaa nousta laaksosta kohti tunturin huippua. Erityisesti valokuvaajat haltioituvat kerta toisensa jälkeen näistä lumimonstereista ja niiden satumaisista muodoista.

Ja mikä parasta, tämä taidenäyttely uusiutuu lähes joka päivä!

Tykkypuut
Tunturivartijan maisematupa

Tunturivartijan maisematupa sijaitsee Pyhän huipulla, muutaman sadan metrin päässä PyhäExpressin yläasemasta. Tunnelmallisen tuvan isoista ikkunoista avautuu näkymät Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja kohti Luostolle asti ulottuvaa tunturijonoa. Hengähdä hetki tuvan lämmössä, kokkaa halutessasi retkiruoka pidemmän kaavan kautta tulipaikalla ja nauti eväät suojassa tuulelta ja tuiskulta.

Maisemanvartijan tupa
Tajukangas

Tajukangas on Pyhän aktiviteettikeskus, josta löydät tulipaikan, WC:n, ulkoilmaravintolan (tilauksesta ja erikoistapahtumissa), jääkiipeilyseinän sekä Pieps -piipparikentän lumiturvallisuusharjoituksiin.

Valokuvaajille Tajukankaan ympäristö tarjoaa kuvattavaksi esimerkiksi lukuisia liuskekivimuodostelmia.

Jääkiipeily
Esteetön liikkuminen

Pyhän Feel the Peak -elämys soveltuu tietyiltä osin myös liikuntarajoitteisille henkilöille. Autojen pysäköintiin on varattu invapaikkoja Alavuokraamon ja ravintola Pyhän Uulan väliin, josta on lyhyt siirtymä PyhäExpress-tuolihissille, jota voi käyttää kevytrakenteisen pyörätuolin kanssa.

Huomioithan, että talvella lumiset olosuhteet voivat tehdä liikkumisesta haasteellista. Inva-wc:t löytyvät Alavuokraamosta, Ravintola Pyhän Uulasta sekä luontokeskus Naavasta.

maisemahissi
maisemahissi

Maisemahissi jalankulkijoille talvella

Aktiviteetit
17.11.2023 - 1.5.2024
Pyhän maisemahissi

Maisemahissi kesällä 2024

Aktiviteetit
18.6.2024 - 22.9.2024