Ruska_Pyha-Luosto

Ruskaloma Pyhällä

Syyskuussa retkeilijän silmä lepää punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyissä hehkuvassa tunturissa ja revontulia näkyy useammin kuin talvella.

Vuoden värikkäin kuukausi on syyskuu

Kun yöt pimenevät ja ilma viilenee, metsissä ja tunturin rinteillä hehkuvat oranssin, keltaisen ja punaisen eri sävyt. On ruska, monen Lapin-kävijän suosikkivuodenaika. Mikä tekee ruskasta niin houkuttelevan? Ja miksi ruska kannattaisi kokea juuri Pyhällä?


Ruska_pyhä

KUULAAT PÄIVÄT KUTSUVAT TUNTURIIN


Paras ruska-aika sijoittuu Pyhällä syyskuun puolivälin ja lopun väliselle ajalle, jolloin kuulaat syyspäivät houkuttelevat tunturin valloitukseen. Monipuolinen reittiverkosto on yksi Pyhän valteista: sopivan kohteen löytää helposti niin kokenut vaeltaja kuin ensimmäiselle ruskaretkelle lähteväkin. Jos Pyhä on kohteena tuntematon, ensimmäiseksi kannattaa pistäytyä Luontokeskus Naavassa. Sieltä saat parhaat vinkit juuri sinulle sopivaan retkikohteeseen.

Ruska_pyha_perheet

REVONTULIBONGARIN KULTA-AIKA

Toisin kuin moni luulee, paras revontuliaika ei suinkaan ole keskitalvi. Maalis-huhtikuu ja syys-lokakuu ovat revontulibongareiden kulta-aikaa. Ruskan aikaan siis väriloistoa on luvassa tunturin lisäksi myös yötaivaalla!

Varsinkin tyynen järven pinnasta heijastuvat syksyn revontulet ovat monen valokuvausta harrastavan revontulibongarin unelma. Revontulien ilmaantuvuutta ennustavia sovelluksia on monia, mutta Aurora Alert Realtime Pyhä ottaa huomioon eritysesti Pyhän olosuhteet. Se lähettää puhelimeen hälytyksen silloin, kun revontulet voi bongata paljain silmin, eivätkä ne jää esimerkiksi pilvien taakse. Aurora Alert Realtime -palvelun voi aktivoida omaan puhelimeen maksutta.

revontulet _pyha_

VAUHDIKASTA MENOA JA RENTOA YHDESSÄOLOA TUNTURIN KAINALOSSA

Hehkuvaa väriloistoa kannattaa kavuta ihailemaan tunturin huipulle, ja Pyhällä se onnistuu monella tavalla – jalkaisin, pyörällä tai vaikka hevosen selässä. Aitiopaikka ruskan ihailuun on PyhäExpress-maisemahissi, joka kuljettaa huipulle kaikki ikään ja kuntoon katsomatta.

Pyhän uutuus on seikkailupuisto Pyhäkuru on avoinna syyskuun loppuun saakka. Via Ferrata-tyyppisen seikkailupuiston radoilta löytyy sopivasti haastetta, niin nuorisolle, kuin kokeneemmille hurjapäille kiipeilystä vaijeriliukuihin. 
 

Pyhakuru_seikkailupuisto

Rentoutumista ja tunnelmallista majoitusta moneen makuun

Vauhdikkaan syyspäivän kääntyessä iltaan on aika ottaa suunta kohti majapaikkaa ja napsauttaa sauna päälle tai varata porukalla saunaelämys Pyhäjärven rannalla. Omat saunat löytyvät Pyhän kaikista hotelleistamökeistä ja huoneistoista sekä upeista revontuliteemaisista majoituksista. Luoston puolella Ametistikylpylässä rentoudutaan vielä astetta hemmottelevammin. Ja mikä sen ihanampi päätös ulkona vietetylle päivälle kuin istahtaa valmiiseen pöytään jossain Pyhän monista ravintoloista.

SundayMorningResort_sauna

Psst. Ensilumia odotellaan lokakuun lopussa. 

Toteutettu TEMin kautta Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävällä hankerahoituksella #matkailualueetnousuun. Tutustu tarkemmin.