Electric Fatbike Tour to Pyhä-Luosto National Park

Talvipyöräily

Talvipyöräily Pyhällä

Huollettuja talvipyöräilyreittejä on Pyhä-Luostolla nyt yhteensä noin 52 km, Pyhällä 40 km ja Luostolla 12 km. Pyhällä reitit kulkevat Tunturiaavan ympäristössä Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun kautta. Luostolla reittejä menee ympyrälenkkinä Orrseokan ympäri kevyenliikenteen väyliä hyödyntäen, Lampivaaraan ja Ahvenlammen ympäri, sekä pistoreittinä Tikkalaavulle. Lisäksi talviretkeilijöille on olemassa myös lumikenkäreittejä, jotka on merkitty, mutta niitä ei huolleta erikseen.

Huom! Aukeilla paikoilla kulkevat reitit voivat tuulisella kelillä tuiskuta umpeen ja muuttua vaikeakulkuisiksi.

Mitä tulee tietää ennen talvipyöräilyä?

Talvipyöräily tarjoaa mahdollisuuden nauttia kauniista talvimaisemista ja luonnosta samalla kun harrastetaan liikuntaa.

Talvipyöräily on pyöräilyä talviolosuhteissa, erityisesti lumisilla ja jäisillä teillä ja poluilla.Talvipyöräilyssä käytetään erityisiä sähköavusteisia läskipyöriä (e-fatbike). Talvipyörissä on leveämmät renkaat, jotka tarjoavat paremman pidon lumessa ja jäällä sekä sähköavustin helpottaa kulkua haastavassa maastossa.

Huom! Aukeilla paikoilla kulkevat reitit voivat tuulisella kelillä tuiskuta umpeen ja muuttua vaikeakulkuisiksi.

Talvipyöräilyssä on hyvä pukea lämpimiä vaatteita, hyvät hanskat, pitkävartiset kengät ja tuulenpitäviä vaatteita, jotta pysyy lämpimänä kylmissä olosuhteissa. 

Talvipyöräreitit ja niillä kulkeminen

Tävipyöräilyreittien huoltokausi alkaa 1.12.

Talvipyöräilyreitit Pyhä-Luostolla

 • Reitit merkitty sinisin aurausviitoin tai sinisillä talvipyöräilysymboleilla.
 • Ladulla ei saa pyöräillä talvella.
 • Lanataan kerran viikossa kelkalla, poikkeuksena Pyhän erämaareitti, joka suurimalta osin kunnostetaan latutampparilla.
 • Merkityllä talvipyörä reitillä voi liikkua talvipyöräillen, kävellen ja lumikenkäillen.
 • Lemmikit ovat tervetulleita kytkettynä.
 • Ota huomioon muut reitin käyttäjät.

Pyhän erämaareitti viikko 8 alkaen toimii yhteiskäyttöreittinä hiihtäjien kanssa

 • Reittimerkintä: siniset talvipyöräilysymbolit.
 • Avoinna viikosta 8 lähtien.
 • Reitti kulkee hiihtoladun keskiosassa, liikkuminen sallittu vain hiihtäen ja talvipyöräillen.
 • Ympyräreitin kokonaispituus yli 30 km, varustaudu hyvin. Reitin kulkusuunta on myötäpäivään.

Tarkista, milloin talvipyöräilyreitit on viimeksi kunnostettu:

Huomaa värikoodit! Kunnostuksesta aikaa:

 • Vihreä = alle 2vrk
 • Oranssi = alle 5vrk
 • Keltainen = alle 14vrk
 • Harmaa = yli 14vrk

Talvipyöräreitit Pyhällä

Pyhällä talvipyöräilyreitit alkavat Luontokeskus Naavalta ja Pyhän Liikekeskukselta kohti Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitsevaa tunturiaapaa tai Soutajan vaaraan, joka sijaitsee hieman Pyhältä Luoston suuntaan. 

Lataa talvipyöräily kartta täältä

Tunturiaavan talvipyöräilyreitti, 8,5 km, ympyräreitti

Tunturiaavan talvipyöräilyreitti on 8,5 km pitkä ympyräreitti Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Reitin kulkuaika on noin 2 tuntia, ja se on luokiteltu helpoksi, mutta kelien mukaan se voi olla myös keskivaativa. Riippuen reittivalinnoista, matkan pituus vaihtelee 6,5-10,5 km välillä.

Reitti tarjoaa monipuolisen kokemuksen kansallispuiston luonnosta, kuten vanhoista metsistä, aapasuosta ja upeista tunturimaisemista. Lähtöpiste on Luontokeskus Naavalla osoitteessa Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi. 

Retkeilyrakenteisiin kuuluvat Tiaislaavu ja Porolaavu, joilla on kuivakäymälä ja liiteri. Omat wc-paperit kannattaa ottaa mukaan. Nähtävyyksiin kuuluvat suon panoraamanäkymät ja poroerotuspaikka.

Reitin merkintä koostuu sinisistä aurausviitoista, talvipyöräilyviitoista ja ruskeista metalliviitoista. Suositeltu kulkusuunta on molempiin suuntiin kuljettavissa.

Reitti lähtee Luontokeskus Naavalta, seuraillen aluksi kevyenliikenteen väylää Kemijärven suuntaan josta se erkanee Pyhä-Luoston kansallispuiston reiteille (ruskeat viitat). Kansallispuiston reitti poikkeaa ladun reunaa omalla reitillä vanhojen metsien läpi kohti Tunturiaapaa, joka tarjoaa upeita maisemia tuntureille. Taukopaikat, kuten Tiaislaavu ja Porolaavu, tarjoavat mahdollisuuden levähtää matkalla. Aapasuon osuus voi olla haastava tuulisella kelillä, sillä reitti voi tuiskuta umpeen. Reitti palaa lähtöpisteeseen Pyhätunturintien varren kevyenliikenteen väylää pitkin. Reittiä voi kulkea eri suuntiin ja tehdä erilaisia variaatioita, kuten poiketa Isokurun kodalle tai suunnata suoraan Tiaislaavulta Porolaavulle.

Huomioitavaa reitti on myös osaksi talviretkeilyreittiä ja vastaan voi tulla muita liikkujia, kävellen ja lumikenkäillen. Hiihtoladulla ei saa pyöräillä.

Pyhähippu_tunturiaapa_nature_trail

Pyhän erämaareitti 31-33 km, ympyräreitti (Pyöräiltävissä viikko 8 alkaen)

Luontokeskus Naavalta reitti kulkee aluksi kevyen liikenteen väylää myöten 600 metriä Kemijärven suuntaan. Kerontien risteyksen kohdalta ajetaan Kerontien yli ja jatketaan hiihtoladun oikealla puolella ja sinisiä aurausviittoja seuraten. Talvipyöräilyreitti erkanee ladusta seuraavasta risteyksestä oikealle, hieman kansallispuiston rajan jälkeen, kulkien vanhojen metsien läpi syvemmälle kansallispuistoon.

Reittivalinnoista riippuen on ensimmäinen taukopaikka joko Isokurun kota tai suon laidalla sijaitseva Tiaislaavu. Tiaslaavulta voi jatkaa Tunturiaavan lintutornin ohi aapasuon läpi, tai valita lyhyemmän ja metsäisemmän reitin Porolaavulle. Tähän asti reitti on kulkenut ns. monikäyttöreittinä, eli samalla reitillä saa sekä lumikenkäillä, kävellä, että pyöräillä. Porolaavulta lähtien pyöräilyreitti kulkee kulkee hiihtoladun keskiosassa seuraavat 17 km. Tällä osuudella liikkuminen sallittu vain hiihtäen ja talvipyöräillen. Pyöräilijän on siis syytä huomioida samaa reittiä kulkevat hiihtäjät. Erityisen tärkeää on reilusti hiljentää ajovauhtia loivillakin mäkiosuuksilla.

Porolaavulta seuraavat taukopaikat ovat Haarainselän ja Salmiaavan päivätuvat, joille reitti kiertelee kansallispuiston rajaa noudatellen, pääosin melko tasaisessa maastossa. Tiaslaavun ja Salmiaavan välillä on eri ikäisiä metsiä ja siellä täällä suoalueilla komeita maisemia tunturijonon suuntaan. Salmiaavan jälkeen reitti sukeltaa metsään nousten hiljakseen kohti Huttujärveä.

Huttujärven jälkeen tulee risteys, josta pääsee pistoreittinä Huttujärven vuokratuvalle. Huomioi, että vuokratuvalta eteenpäin kohti Luostoa kulkeva latu-ura on vain hiihtäjille. Huttujärven vuokratuvan risteyksestä reitti jatkaa nousemistaan ja noin 500 m päässä erkanee oikealle polku kohti Huttuloman autiotupaa ja keittokatosta. Tuvalle johtavaa polkua ei huolleta, joten se muodostuu vain kävijöiden toimesta.

Huttulomasta reitti jatkuu alamäkivoittoisesti kohti Kiimaselkää, mutta erkanee ladusta Huttujärventien pysäköintialueen jälkeen (ei aurata talvella). Pyhän erämaareitti seuraa 2 km Huttujärventien pohjaa, jota ei aurata talvisin, mutta se kunnostetaan talvipyöräilyyn soveltuvaksi (kunnostetaan harvemmin kuin latu eli kovalla lumisateella tämä reitinosa voi mennä vaikeakulkuiseksi).

Huttujärventien päättyessä Pyhä-Luosto maantielle (tie numero 962), jatkuu Pyhän erämaareitti oikealle seuraten maantietä n. 5 km kohti Pyhää. Pyhäjärven risteyksen kohdalla reitti siirtyy kevyen liikenteen väylälle jatkaen maantien suuntaisesti n. 4 km takaisin Luontokeskus Naavaan.

Huomioitavaa reitti kulkee osana muita talviretkeily ja hiihtolatuja, jolloin on väistettävä muita liikkujia. Erämaareitti on pyöräiltävissä vasta viikko 8 alkaen. 

Pyhä-Luosto talvipyöräreitit kartta

Pyhä-Luoston talvireitit - Pyhä-Luosto winter trails

Mistä reitit lähtevät?

Reitit Pyhä-Luoston kansallispuistoon kohti Tunturiaapaa ja Pyhän eramaareittiä Kerontien risteyksestä seuraten latujen viertä n. 100m jonka jälkeen reitti erkanee omaksi reitiksi kansallispuistoon. 

Reitti Soutajan vaaraan lähtee soutajantien varrelta mäen päältä hieman Uutuntien ja Siulanvierustien risteyksen jälkeen vasemmalle seuraten latupohjaa. 

Huomioithan, että keliolosuhteet voivat vaikuttaa reittien kuntoon.

Tutustu talvipyöräily ohjelmiin alta

Pyhä-Luoston talvipyöräilyreitit Outdoor activessa: