iceclimping_pyha

Testaa talvella

 

 

 

 

Karu, mutta kaunis Pyhä-Luoston talvinen tunturimaisema

Kaamos tuo taikaa Pyhä-Luoston tunturimaisemaan ja värjää sen pastellin kauniisiin sävyihin.

Marras-huhtikuun välinen aika on parasta aikaa revontulien bongaukseen. Tätä varten on saatavilla Pyhän ja Luoston omat revontulihälytysjärjestelmät Aurora Alert! Realtime, jonka voit aktivoida suoraan mobiililaitteellesi.

Maasto on paksun lumipeitteen alla ja tarjoaa mahdollisuuden lukuisille talvi aktiviteeteille ja opastetuille retkille. Pukeudu mukavasti ja nauti lumen tuomista mahdollisuuksista yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Olemme listanneet tähän talviset bucket list aktiviteetit kaikille.

Pyhä-Luoston kansallispuisto tarjoaa mainiot mahdollisuudet maastohiihtoon, lumikenkäilyyn, talvipyöräilyyn ja talviretkeilyyn. Täällä voit saavuttaa helposti niin ikiaikaisten tunturimaisemien rauhan kuin aarniometsien tykkylumet ja aapasoiden avarat maisemat. Elämyksen takaavat monipuolinen reittiverkosto ja useat tuli- ja taukopaikat sekä tuvat latujen varsilla.

VisitPyhaLuosto_lumikenkaily

LUMIKENKÄILY

Lumikenkäreitit kartta

Pyhä-Luoston alue tarjoaa erinomaiset puitteet lumikenkäilyyn. Lumikenkiä on mahdollista vuokrata ja retkeillä omin päin tai osallistua opastetuille lumikenkäretkille.

Lumikenkäilyreitit Pyhällä ja Luostolla:

 • Reitit on merkitty maastoon sinisin aurausviitoin, joissa on heijastin.
 • Lumikenkäreiteillä ei ole erillistä huoltoa.
 • Lemmikit ovat tervetulleita kytkettynä.
 • Lumikengillä ei saa kävellä laduilla

Pyhä-Luosto kansallispuiston lumikenkäreitit merkitään maastoon, kun sääolot sen mahdollistavat.

Lumikenkäily ohjelmat ja vuokraus

Lumikenkäily Pyhällä:

Retkeilyvarusteita alueella vuoraavat Bliss Adveture & Rental  ja PyhäSafaris

 • Vaatteet
 • Kengät
 • Hanskat
 • Talvimakuupussi, lineaarit ja makuualustat
 • Kantorinkka
 • Ahkiot ja pulkat
 • Termospullot
 • Telttoja
 • Bensakeitin ja trangia-setti
 • Tripod
 • Koiran reppu
 • Ym. ole yhteydessä jos et löytänyt listasta

VisitPyhaLuosto_talvipyoraily

TALVIPYÖRÄILY

Talvipyöräreitit Pyhällä ja Luostolla

Huollettuja talvipyöräilyreittejä on Pyhä-Luostolla nyt yhteensä noin 52 km, Pyhällä 40 km ja Luostolla 12 km. Pyhällä reitit kulkevat Tunturiaavan ympäristössä Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun kautta. Luostolla reittejä menee ympyrälenkkinä Orrsesokan ympäri kevyenliikenteen väyliä hyödyntäen, Lampivaaraan ja Ahvenlammen ympäri, sekä pistoreittinä Tikkalaavulle. Lisäksi talviretkeilijöille on olemassa myös lumikenkäreittejä, jotka on merkitty, mutta niitä ei huolleta erikseen.

Huom! Aukeilla paikoilla kulkevat reitit voivat tuulisella kelillä tuiskuta umpeen ja muuttua vaikeakulkuisiksi.

Talvipyöräreittien kunnossapidon seuranta:

Tarkista, milloin talvipyöräilyreitit on viimeksi kunnostettu:

Huomaa värikoodit! Kunnostuksesta aikaa:

 • Vihreä = alle 2vrk
 • Oranssi = alle 5vrk
 • Keltainen = alle 14vrk
 • Harmaa = yli 14vrk

Talvipyöräilijän ohjenuora

 • Reitit merkitty sinisin aurausviitoin tai sinisillä talvipyöräilysymboleillä
 • Lanataan kerran viikossa kelkalla, poikkeuksena Pyhän erämaareitti joka suurimalta osin kunnostetaan latutampparilla.
 • Reitillä voi liikkua talvipyöräillen, kävellen ja lumikenkäillen
 • Lemmikit ovat tervetulleita kytkettynä
 • Ota huomioon muut reitin käyttäjät

Pyhän erämaareitti kuvaus

Luontokeskus Naavalta reitti kulkee aluksi kevyen liikenteen väylää myöten 600 metriä Kemijärven suuntaan. Kerontien risteyksen kohdalta ajetaan Kerontien yli ja jatketaan hiihtoladun oikealla puolella ja sinisiä aurausviittoja seuraten. Talvipyöräilyreitti erkanee ladusta seuraavasta risteyksestä oikealle, hieman kansallispuiston rajan jälkeen, kulkien vanhojen metsien läpi syvemmälle kansallispuistoon.

Reittivalinnoista riippuen on ensimmäinen taukopaikka joko Isokurun kota tai suon laidalla sijaitseva Tiaislaavu. Tiaslaavulta voi jatkaa Tunturiaavan lintutornin ohi aapasuon läpi, tai valita lyhyemmän ja metsäisemmän reitin Porolaavulle. Tähän asti reitti on kulkenut ns. monikäyttöreittinä, eli samalla reitillä saa sekä lumikenkäillä, kävellä, että pyöräillä. Porolaavulta lähtien pyöräilyreitti kulkee kulkee hiihtoladun keskiosassa seuraavat 17 km. Tällä osuudella liikkuminen sallittu vain hiihtäen ja talvipyöräillen. Pyöräilijän on siis syytä huomioida samaa reittiä kulkevat hiihtäjät. Erityisen tärkeää on reilusti hiljentää ajovauhtia loivillakin mäkiosuuksilla.

Porolaavulta seuraavat taukopaikat ovat Haarainselän ja Salmiaavan päivätuvat, joille reitti kiertelee kansallispuiston rajaa noudatellen, pääosin melko tasaisessa maastossa. Tiaslaavun ja Salmiaavan välillä on eri ikäisiä metsiä ja siellä täällä suoalueilla komeita maisemia tunturijonon suuntaan. Salmiaavan jälkeen reitti sukeltaa metsään nousten hiljakseen kohti Huttujärveä.

Huttujärven jälkeen tulee risteys, josta pääsee pistoreittinä Huttujärven vuokratuvalle. Huomioi, että vuokratuvalta eteenpäin kohti Luostoa kulkeva latu-ura on vain hiihtäjille. Huttujärven vuokratuvan risteyksestä reitti jatkaa nousemistaan ja noin 500 m päässä erkanee oikealle polku kohti Huttuloman autiotupaa ja keittokatosta. Tuvalle johtavaa polkua ei huolleta, joten se muodostuu vain kävijöiden toimesta.

Huttulomasta reitti jatkuu alamäkivoittoisesti kohti Kiimaselkää, mutta erkanee ladusta Huttujärventien pysäköintialueen jälkeen (ei aurata talvella). Pyhän erämaareitti seuraa 2 km Huttujärventien pohjaa, jota ei aurata talvisin, mutta se kunnostetaan talvipyöräilyyn soveltuvaksi (kunnostetaan harvemmin kuin latu eli kovalla lumisateella tämä reitinosa voi mennä vaikeakulkuiseksi).

Huttujärventien päättyessä Pyhä-Luosto maantielle (tie numero 962), jatkuu Pyhän erämaareitti oikealle seuraten maantietä n. 5 km kohti Pyhää. Pyhäjärven risteyksen kohdalla reitti siirtyy kevyen liikenteen väylälle jatkaen maantien suuntaisesti n. 4 km takaisin Luontokeskus Naavaan.

VisitPyhäLuosto_jääkiipeily

JÄÄKIIPEILY

Jääkiipeily Pyhällä

Tajukangas kenties maailman helpoin paikka hyvään jääkiipeilyyn!

Humauta hakut seinään ja kiipeä jääseinämä ylös! Pyhän Tajukankaan jääpyhättöön on vain 10 minuutin patikointi Hotelli Pyhätunturista.

Bliss Adventuren ohjaaja noutaa asiakkaat Pyhän CAMP Kitchen & Bar'ista sovittuna ajankohtana ja johdattaa heidät luonnonkauniille Tajukankaalle.

Ohjaaja varmistaa kiipeilijää köydellä, neuvoo ja kannustaa. Muut osallistujat nauttivat tällä välin nuotiotulen lämmöstä ja kuumasta juomasta sekä seuraavat kiipeilijän edistymistä seinämällä.

Jääkiipeilystä nauttiminen ei edellytä aiempaa kokemusta ja sopii kaikille reippaasta ulkoilusta nauttiville.

Jääkiipeilyaktiviteetit Tajukankaalla:

Bliss Adventuren mukana pääset jääkiipeilemään myös Korouoman jylhiin maisemiin, Posiolle:

 

Bliss Adventure – Experience Beyond the Ordinary™
+358 40 530 2206
info@blissadventure.fi
www.blissadventure.fi

VisitPyhäLuosto_jääkarting

JÄÄKARTING

Jääkarting

Nyt voit tulla kisaamaan kaveriporukan kanssa jääkarting mestaruudesta!

Suuren maailman tyyliin kartingiin kuuluvat lämmittelyt, aika-ajot ja itse finaali. Parhaat kuskit palkitaan tietysti mitalein. Jääkarting-autot ovat periaatteessa samoja autoja kuin sisä- ja kesäkartingissa käytetyt, mutta moottoriltaan hieman tehokkaampia ja renkaat on nastoitettu. Ajamaan pääsevät kaikki yli 150 cm pitkät henkilöt ikään katsomatta ja varustukset saat ohjelman järjestäjältä.

Osallistu kisaa tai varaa omat kilpa-ajot  PyhäSafaris

VisitPyhäLuosto_pilkkiminen

TALVIKALASTUS

Pilkkiretket

Pilkkiretkiä  Pyhä-Luostolla 

Retkillä suunnataan lähialueiden kalastuskohteisiin Pyhäjärvelle, Kemijoelle sekä pienemmille lähialueen järville ja joille. Opit retkellä talvikalastuksen perusteet ja vinkit kalastukseen.

Verkko- ja pyydyskalastus

Arktista perinnekalastusta

Pyhäjärvellä on perinteisesti kalastettu vuoden ympäri. Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus päästä paikallisen kalamiehen mukaan tutustumaan perinteiseen ja moderniin talvikalastukseen ja ravinnon hankintaan. 

Varaukset Outdoor Artisans 

Turvallisesti jäillä

Kurssi jäistä pelastautumiseen

Turvallisesti jäillä -harjoituksessa opettelemme turvallista jäällä liikkumista, riskien tunnistamista, sekä erottamaan erilaisia jäällä liikkumisympäristöjä. Opettelemme myös miten toimia jos jää pettää ja joudumme veden varaan. Opit erilaisia tekniikoita, joilla pelastat itsesi tai avustat kaverisi avannosta. 

Lue lisää ja varaa Outdoor Artisans

VisitPyhäLuosto_lumisurffi

LUMISURFFAUS

Lumisurffaus retket

Pyhä on lumisurffaajan paratiisi

Lumisurffauksella tarkoitetaan siteetöntä liukumista lumisurfilaudan päällä. Asento on vapaampi ja painovoiman sekä asennon vaihtelu vaikuttaa ajokokemukseen ja liukumisen lumella. 

Ohjatuilla lumisurffi retkillä valitsemme paikan aina kulloisenkin sään sää- ja lumiolosuhteiden mukaan ja yritämme löytää mukavia koskemattomia puuterilumikenttiä tai metsäosia.

Käytämme Ilahu-lautoja, jotka on suunniteltu ja valmistettu Suomen Lapissa rakkaudella luonnonmateriaalien valmistukseen.

Tämä seikkailu sopii myös aloittelijoille.

Retkiä tarjoaa Pyhällä Lucky Ranch ja Outdoor Artisans

VisitPyhäLuosto_Moottorikelkkailu

MOOTTORIKELKKAILU

Moottorikelkkaireitit Pyhä-Luostolla

Sekä Pyhän että Luoston moottorikelkkareitistö on yhteydessä toisiinsa, ja hoidettu reitistö tarjoaa vaihtoehtoja kelkkailuun niin aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineille.

Retkikartta.fi-palvelusta näet kätevästi myös Pyhä-Luosto alueen kelkkareitit. Huom! Uria ja virallisia reittejä ei ole erikseen karttaan merkattu. Palvelusta löydät myös Pyhä-Luosto alueen reitit.

Moottorikelkkareittien huoltotiedot löydät latuseurantajärjestelmästä

Moottorikelkkailijan muistilista

MOOTTORIKELKKAILIJAN MUISTILISTA:

 • Suurin sallittu nopeus reitillä on 60 km/h.
 • Jääpeitteisellä vesialueella suurin sallittu nopeus on 80 km/h.
 • Mikäli hinataan perärekeä, jossa kuljetetaan henkilöitä, suurin sallittu nopeus on 40 km/h
 • Suojakypärää on käytettävä kelkkaillessa aina. Kypäräpakko koskee myös alle 15-vuotiaita. Alaikäisten kypärän käytöstä vastaa kelkan kuljettaja
 • Moottorikelkkailureiteillä noudatetaan tieliikennelakia. Moottorikelkan kuljettajalta edellytetään T-luokan ajokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää.

Moottorikelkka safarit ja vuokraus

PyhäSafaris

Kotimaiset Lynx nelitahtikelkat ovat hiljaisia, taloudellisia ja käryttömiä! Asiantunteva ja osaava henkilökuntamme opastaa sinut kelkkailuun ja alueen reitistöön. Kelkkareitille pääset suoraan safaritalomme pihasta.

Lisätietoja
0407789106 tai info@pyhasafaris.com

Northern Lights Village Pyhä

Uusi Northern Lights Village tarjoaa moottorikelkkasafareita koko perheelle. Erikoisuutena revontuliteemaiset safarit ja lastenkelkat. Kaikki varattavissa suoraan verkkokaupasta.

Lisätietoja

+358 164 691 200
sales@northernlightsvillage.com

 

Lapland Safaris Luosto

Tarjoamme maistiaisia paikallisesta elämäntyylistä 2–6 tunnin moottorikelkkasafareillamme. Safarit sopivat kaikille, joilla on ajo- tai moottoripyöräkortti sekä hitunen seikkailumieltä.

Lisätietoja
016 624 336 tai luosto@laplandsafaris.fi

Pyhä Igloos

Moottorikelkat ovat nelitahtimoottorilla varustettuja polttoainetaloudellisia kelkkoja, jotka sopivat mainiosti paitsi leppoisaan retkeilyyn. Varaukset 4-24h

Lisätietoja

0400 448 160 tai info@pyhaigloos.fi

Experience Pyhä - äänettömät ja päästöttömät sähkömoottorikelkat

Tarjoamme asiakkaillemme erilaisia päästöttömiä aktiviteetteja Pyhän alueella niin itse kuin yhteistyökumppaneidemmekin kautta. 

Lisätietoja

Experience Pyhä
+358 50 543 6627
sales@experiencepyha.fi
 

Lucky Ranch

Privaatti moottorikelkka safareita ja revontulisafareita pienille porukoille, perheille ja pariskunnille. 

Lisätietoja
Luckyranch.fi

Bliss Adventure - Sähkökelkalla Lampivaaran Ametistikaivokselle.

Lähtö moottorikelkalla Pyhältä Luoston suuntaan. Retkellä ajetaan läpi Pyhä-Luoston kauniin talvisen maiseman ja Lampivaaran huipulle, josta lähdetään opastetulle ametistikaivosvierailulle. Pääset kierroksella kaivamaan oman onnen ametistin ja kuulemaan tarinaa kvartsin synnystä. 

Moottorikelkkasafari sopii aloittelijasta - kokeneeseen kelkkailijalle. 

Min 2 hlöä. Varaukset ennakkoon. Katso lisätietoja ohjelmasta Ametistikaivosvierailu sähkökelkalla.

Lisätietoja

Bliss Adventure Oy
+358 40 530 2206
info@blissadventure.fi

 

 

 

Pyhan_lumiturvallisuuskeskus_1

Lumiturvallisuuskurssit Pyhällä

Pyhän Lumiturvallisuuskeskus tuottaa Pyhän alueen lumivyöryennusteen sekä tarjoaa FINLAV lumiturvallisuuskurssit ja vapaalaskuopastusta Pyhä-Luoston alueella. 
Luckyranch_riding

Arktiset eläimet ja tilavierailut

Tutustu Pyhä-Luoston eläimiin vauhdikkaalla valjakkokoira-ajelulla tai rentouttavalla rekiajelulla poron kyydissä. Hevostilat tarjoavat ratsastuskokemuksia myös talvisessa maastossa.