VisitPyhä_luosto_tunturiaapa.jpg

Kokeile kesällä

KARU, MUTTA NIIN KAUNIS PYHÄ-LUOSTON KESÄ

Yöttömän yön taikaa kerojen laella sekä kurujen katveessa. Pyhä-Luoston ikimetsät kutsuvat seikkailemaan vuorokauden ympäri.


Pyhätunturi tunnetaan komeista kivikkoisista keroista ja kuruista. Niitä ihailemaan pääsee näppärästi perheen pienimpienkin kanssa Kultakeron huipulle nousevalla maisemahissillä. Huipulla seikkailua jatkaa Huttu-Ukon taidereitti mielikuvituksellisine veistoksineen ja huimine keinuineen. Pyhän kuruista helpoiten saavutettava on luonnon oma amfiteatteri Aittakuru. Tunturitien toisessa päässä Luostolla voi kavuta Ukko-Luostolle, jonka valloitusta helpottavat rakan päälle rakennetut portaat.

Pyhäkuru seikkailupuisto Tajukankaalla on villimpien viikareiden ehdoton suosikki. Lempeää vastapainoa seikkailulle. Yötön yö tarjoaa uskomattoman mahdollisuuden kokea Suomen luonto kesän eri väreissä. Lucky Ranch pyhä järjestää yöttömän yön ratsastusretkiä tunturin huipulle. Pyhä-Luoston karu, mutta kaunis kesä kutsuu sinut syleilyynsä. 

Pyhällä on kaikkea mitä moderni lomailija kaipaa: ravintoloita, majoitusta mökistä boutiquehotelliin ja aktiviteetteja frisbeegolfista maastopyöräilyyn. Palveluja kehittäessämme vastuullisuus ja kestävyys ovat etusijalla. Luontoa ja ympäristöä suojelemalla varmistamme, että Pyhätunturi säilyy myös tuleville sukupolville.

PYHÄN MAISEMAHISSI

Pyhän maisemahissi kesällä 2023

PYHÄN MAISEMAHISSI KESÄLLÄ 2023
Istu PyhäExpress-hissin kyytiin ja koe Pyhän huipun unohtumattomat maisemat. Huipulta pääset myös kätevästi kansallispuistoon.

Maisemahissilippu on meno-paluu -lippu. Halutessaan huipulta voi myös kävellä alas kävelyreittiä pitkin tai siirtyä huipulta lähteville kansallispuiston vaellus- tai pyöräilyreiteille. Hissin kyydissä huipulle voi kuljettaa myös maastopyörän.

AUKIOLOAJAT JA LIPUT:
PyhäExpress-maisemahissi on avoinna 16.6–23.9.2023, tiistaista lauantaihin kello 10:30–17.

Liput aikuisille 14€, lapsille 9,50€. Liput voit ostaa lippuautomaatista hissin ala-asemalta (vain korttimaksut) sekä Hotelli Pyhätunturin vastaanotosta (myös käteisostot).

Sääolosuhteiden (ukkonen tms. vuoksi hissi voi olla suljettuna). Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Maisemahissi kesällä 2023

Huttu-ukon taidereitti

HUTTU-UKON TAIDEREITTI

Huttu-ukon taidereitti Pyhän huipulla

Maisemahissin välittömässä läheisyydessä Kultakeron huipulla sijaitseva Huttu-Ukon taidereitti on toteutettu yhteistyössä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin.Taideteosten toteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat. Talven tullen tykkylumi kuorruttaa teokset valkoiseen hohtoon, kunnes kevätaurinko sulattaa lumet ja paljastaa teokset jälleen katsojilleen.

 

Pyhakuru_seikkailupuisto

PYHÄKURU ADVENTURE PARK

Pyhäkuru seikkailupuisto

Via Ferrata -tyylinen seikkailupuisto Pyhätunturin Tajukankaalla.

Puisto tarjoaa huikeita ​​kokemuksia kaikille pienille ja suurille seikkailijoille. Kesäisin kiipeä jylhää kallionseinämää ylös, taiteile kalliomuodostelmilla, ylitä rotko vaijeria pitkin, liu'u seinämältä toiselle ja nauti karuudesta.

Talvisin Pyhäkuru sisältää seikkailua Tajukankaan huikeiden kallioiden keskellä, ilmavan trapetsisillan, jolta voit nauttia upeista maisemista kauas lumiseen horisonttiin sekä neljä takuulla vauhdikasta vaijeriliukua. Rata päättyy vatsaa kutkuttavaan köysilaskeutumiseen.

Koe samalla Lapin mystiikka ja kahdeksan vuodenaikaa. Puistossa voit kokea keväällä vesiputousten solinan, syksyllä ruskan ja revontulten loiston, pimeällä jännitystä lisää seikkailu otsalampun valossa.

reittikartta

Pyhäkuru liput

Yhteystiedot:
Puhelinnumero
041 315 0305
Sähköposti
info@pyhakuru.fi

Liput: pyhakuru.fi

Ametistikaivos Luosto

AMETISTIKAIVOS

Lampivaaran Ametistikaivos sijaitsee Luostolla

Lampivaaran Ametistikaivos on ainutlaatuinen vierailukohde Lapissa. Tämä aito jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kaivoksella pääsee ikivanhojen tarinoiden johdattamana uppoutumaan kivien kiehtovaan maailmaan. Mukaasi saat kaivaa oman onnen ametistin, joka on odottanut löytäjäänsä 2000 miljoonaa vuotta.

Kestävin periaattein toimiva Ametistikaivos toivottaa vierailijat tervetulleiksi ympäri vuoden.

Vierailut ametistikaivokselle

Ametistikaivosvierailut alkavat aina Lampivaaran kahviolta, josta henkilökunta ohjaa vierailijat eteenpäin opastetulle kierrokselle. Kahviolle voit kesällä patikoida tai pyöräillä ja talvella hiihtää, lumikenkäillä tai hypätä ametistipendoliinon kyytiin. Ametistipendolinon lähtöpaikat ovat Luoston keskustassa (Ametistikaupalta) tai Ukkoluosto P-paikalta. Omalla autolla pääsee Ukkoluoston P-paikalle saakka, josta valittavana on joko lumikenkäreitti, talvipyöräreitti tai maastohiihtolatu.

Ukko-Luosto P-paikka sijainti

Yhteystiedot:

Email: kaivos@ametistikaivos.fi
Soita: Ametistikauppa p. 016 624 334

Liput: Ametistikaivos verkkokauppa

PyhäLuosto Frisbeegolf

FRISBEEGOLF 

Pyhän 21-väyläinen frisbeegolfrata

Rata sijaitsee Perherinteiden tuntumassa ja on monipuolinen kaiken tasoisille suunniteltu rata, josta löytyy väyliä 40-273m väliltä. Voit varustautua joko omin kiekoin tai vuokrata kiekot Pyhähippu Oy:stä. Hinta 8€/ setti (kolme kiekkoa), kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 € maksu. Golfrata maksuton.

HUOM. Johtuen Kultakero-työmaasta hotellitasanteella suosittelemme frisbeegolf-radan pelaamista aloittamalla kierroksen korilta 18. ja pelaamalla korista 1. eteenpäin vasta korin 21. jälkeen. Tällä vähennämme pysäköintiä ja liikennettä hotellityömaan läheisyydessä. Kiitos yhteistyöstä.

VisitPyhäLuosto_fisbeegolf

Luosto Discgolf park

Luosto DiscGolfPark on kesällä 2016 valmistunut 18-väyläinen AA1-luokan rata. Se tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille. Hiihtokeskusradoille tyypilliseen tapaan koko kierroksen heittämällä pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas, joten luvassa on myös kuntoilua. Jos et halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Mikäli sinulla ei ole omia kiekkoja voit hakea 50 € panttia vastaan kiekkosetin Lapland Hotels Luostotunturista, tai Santa's Hotel Aurorasta . Pantiksi käy myös ajokortti. Kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 €/kiekko maksu. Golfrata on maksuton.

Katso Luoston Discolf park kartta

VisitPyhäLuosto_melonta

MELONTA

Melonta Pyhä-Luoston alueella

Melonta lajina sopii lähes kaikille, sillä melonnasta voi tehdä juuri niin haastavaa kuin itse haluaa. Lisäksi hiljaa kajakilla tai kanootilla meloen pääsee kokemaan luonnon vedenrajasta ihan uudella tavalla.

Pyhä-Luostolla melomaan pääsee Pyhäjoella ja Kitisellä. Melonnasta voit nauttia omatoimisesti vuokraamalla kanootin alueen ohjelmapalveluyrittäjältä tai varaamalla kokonaisen paketin ruokailuineen.

VisitPyhäLuosto_kalastus

KALASTUS

Kalastus Pyhä-Luostolla

Muiden aktiviteettien lisäksi kalastus kuuluu monien Lappiin lomalle tulevan harrastuksiin tai ainakin haluun kokeilla sitä. Alueella voi tutustua kalastuksen saloihin joko itsenäisesti tai ohjelmapalveluyrityksen opastuksella. Kalastusvälineitäkin on vuokrattavissa, jos ei omat vehkeet ole mukana.

Kalastonhoitomaksu tulee suorittaa, jos on iältään 18-64- vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksellä. Lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan lupa.

Luostolla helposti saavutettava kalastuspaikka on Metsähallituksen vapakalastusalue Ahvenlampi, ihan Luoston keskuksessa. Kaikkeen kalastamiseen ml. onkimiseen ja pilkkimiseen vaaditaan Ahvenlammen vapalupa. Luvan voi ostaa joko eraluvat.fi verkkokaupasta, tai Luontokeskus Naavasta. Lammen ympäri kulkee pitkospuut helpottamaan rannalta kalastusta. Veneen käyttö lammessa on kielletty. Lampeen istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta.

Pyhätunturin juuressa sijaitseva Pyhäjärvi ja Pyhäjoki tarjoavat kalastukseen hyvät puitteet. Vapalupaa myy osakaskunta. Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat yleiskalastusoikeuksia, ja ne eivät tarvitse erityislupaa Pyhäjärveen.

PyhäLuosto_lähikätköily

LÄHIKÄTKÖILY

Pyhän ja Luoston lähikätköt

Suosittu ulkoiluharrastus geokätkeily on mahdollista myös Pyhä-Luostolla lähikätköilyn muodossa. Lähikätköilyssä kätköt on piilotettu taajama-alueelle, jotta koko perheen on helppo osallistua kätköjahtiin.

Lähikätköt sijaitsevat luontokeskus Naavan ja Hotelli Pyhätunturin lähiympäristössä sekä Luoston matkailukeskuksen alueella, suurin osa Ahvenlammen ympäristössä. Kätköissä on pieni muovirasia, joissa on lokivihko. Voit halutessasi kirjoittaa vihkoon nimesi ja päivämäärän, jolloin olet löytänyt sen. Muista laittaa rasia takaisin kätköön jotta seuraavat etsijät löytäisivät rasian.

HUOM! Alla olevat kartat voit aukaista isommaksi klikkaamalla alapuolella PDF-linkkiä. Sen jälkeen voit vaikka tulostaa sen isommassa koossa ja ottaa kartan mukaasi, kun etsit kätköjä. Kätevää vai mitä!

Pyhä-Luosto alueelta löytyy myös muutamia geokätköjä, mutta lähikätköt soveltuvat paremmin koko perheen ajanvietteeksi.

Tervetuloa!

VisitPyhaLuosto_lintubongaus

LINTUBONGAUS

Lintubongaus Pyhä-Luostolla

Pyhä-Luostolla voit bongata monia lintuja! Bongaile keväällä muuttolintuja tunturiaavan luontopolun (5,5 km) varrella olevasta lintutornista. Tiaislaavun luontopolun lintutorni on oiva paikka lintujen tarkkailuun. Kansallispuiston lähistöllä on useita muita lintutorneja Sokanaavalla ja Kilpiaavalla Pelkosenniemellä. Luostolta on tavattu 128 lintulajia, joista retkeilijä saattaa kohdata esimerkiksi kuukkelin viheltelemässä vanhan männyn oksalla. Petolinnuista voit nähdä piekanan, joka kaartelee tunturiketjun kerojen ympärillä myyräaterian toivossa

Haluatko tietää, mitä lintuja Pyhä-Luoston alueella on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot.