PyhaLuosto_ravintola

Pyhän tunturiloma kesällä

Karu, mutta niin kaunis pyhätunturin kesä

Tervetuloa viettämään kesäistä tunturilomaa Pyhä-Luostolle ystäviesi kanssa. Pyhä tarjoaa aktiviteetteja, nähtävää ja koettavaa upeissa tunturimaisemissa koko kesäksi. Lisää tekemistä löytyy Luostolta, 25km pitkän Tunturitien toisesta päästä. Tähän alle kokosimme Pyhän tunturikesän parhaimmat tärpit.

 

Vaellusta tai päiväpatikointia Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Pyhällä viihtyy luonnossa liikkumisesta nauttivat. Retkeilyreittien verkosto on monipuolinen alueella on valtavasti patikointireittejä ja maastopyöräilyreittejä. Evästauolle pysähtyvä retkeilijä saa laavulla usein seurakseen uteliaan ja ystävällisen kuukkelin. Parhaimmat Pyhä-Luosto vaelluksen (35km) reittivinkit saat Luontokeskus Naavasta, josta voit myös varata Pyhä-Luoston alueen vuokratuvat. 

Kultakero_pyhaluosto
Pyhän maisemaa hallitsevat rakkaiset kerot ja kurut, jotka luovat alueelle sen karunkauniin tunnelman. Kultakeron eli Pyhätunturin huipulta avautuva maisema on huikea keskiyön auringon valossa. Sitä pääsee ihailemaan helposti maisemahissillä tai patikoimalla. Tunturin laella Ravintola Tsokan läheisyydessä on Huttu-Ukon taidereitti. Huttu-Ukon taidereitin toteuttanut paikallinen veistostaiteilija Tapio Uusitalo. 

Päiväreitteinä Pyhän tunnetuimpia on karhunjuomalammen kierros, joka kiertää suomen syvimmän kurun Isokurun pohjalla Pyhätunturin ympärysreittinä. Reitin pituus on noin 10km. Myös Noitatunturi on osuva retkikohde hieman enemmän haastetta kaipaavalle. Noitatunturin kierros on noin 14,5 km pitkä rengasreitti, joka johdattaa kulkijan jylhän Noitatunturin huipulle, jonka maisemat palkitsevat.

Tunturin helposti saavutettavista kohteista löytyy Aittakuru. Aittakurun upea akustiikka ja jylhät maisemat kannattaa myös käydä kokemassa Pyhän reissulla. Luostolta löytyy lisää keroja ja kuruja valloitettaviksi ja kaunista ikimetsää ihailtavaksi. Ukko-Luoston huiputus kannattaa ainakin sisällyttää lomaohjelmaan.

Tutustu Pyhä-Luoston kansallispuiston karttaa.

IKUINEN, MUTTA HETKESSÄ KIINNI

Pulahda uimaan Pyhäjärven puhtaisiin vesiin päivän patikoinnin jälkeen. Kesällä Kairosmaja järjestää Pyhäjärven rannassa saunavuoroja päivittäin ja keskiviikkoisin lämpeää myös savusauna. Pyhältä löydät myös muut rentouttavat hyvinvointipalvelut ja vuokra saunat sekä yleiset uimarannat.

Kairosmaja_kesa_laituri

 

VILLI, MUTTA NIIN LEMPEÄ

Jylhät tunturimaisemat houkuttelevat villeihin elämyksiin. Polkujuoksijoille löytyy teknisiä reittejä ja maastopyöräilijällekin on paljon vaihtoehtoja 150km Pyhä-Luostolla: ajaa voi metsien ja tunturien keskellä Luostolle asti. Huimapäiden kannattaa pistäytyä Tajukankaalle sijaitsevassa Via-Ferrata tyylisessä Pyhäkuru seikkailupuistossa.

maastopyorat_pyha

Historian, luonnon ja kulttuurin vastapainona Pyhä tarjoaa kävijöilleen kaikki mukavuudet ja palvelut, mitä nykyihminen lomalta odottaa saattaa. Majoitusta löytyy mökistä boutiquehotelliin ja lisää tekemistä ratsastuksesta frisbeegolfiin ja vuokravälineitä SUP-laudoista, maastopyöriin. Alueen yrittäjät ovat sitoutuneet vaalimaan alueen luontoa ja panostavat kestävään kehittämiseen. Haluamme varmistaa, että Pyhä säilyy myös tuleville sukupolville.

Toteutettu TEMin kautta Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävällä hankerahoituksella #matkailualueetnousuun. Tutustu tarkemmin.