Pyhätunturi talvi skinnaus

Kestävämpää laskemista

Nykyisillä elämäntavoilla ja tahdilla lumiset talvet ovat vaarassa. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omien tekojen kautta kehityksen kulkuun.

Lue vinkit ekologisempaan laskemiseen ja valintoihin talvien puolesta

Ilmastonmuutoksen uhka leijuu nykyään yllämme kaikkialla, jopa täällä pohjoisessa lintukodossamme. Jo pienetkin vaihtelut lämpötiloissa vaikuttavat lumen määrään nopeasti ja talvista tulee aina vaan epävarmempia. Talvet ja luonto ovat niin suuri osa meitä, että niiden menettämisen mahdollisuus tuntuu erityisen huolestuttavalta. Meidän kaikkien, niin siellä kuin täällä, tulisikin omaksua nopeasti kestävämmät elintavat voidaksemme jatkaa nykyisiä harrastuksiamme tulevaisuudessa ja säästää se mahdollisuus myös seuraaville sukupolville. Mutta mitä se tarkoittaa? Mitä laskija, lomailija tai pieni ihminen voi yleensä tehdä tämän abstraktilta tuntuvan haasteen edessä käytännössä?

1. Muuta ajattelutapaasi

Muutokseen ei kannata suhtautua negatiivisesti vaan uteliaasti. Rohkene kokeilla, löydä ja korvaa vanhat tavat uusilla ja kestävämmillä vaihtoehdoilla. Kokeile korvata määrä laadulla.

2. Kulutustottumukset

Talouden pitää kehittyä ja kasvaa, jotta se turvaa hyvinvointimme nykyisen talousjärjestelmän mukaan. Emme voi siis lopettaa kuluttamista, mutta voimme pohtia, miten käytämme rahamme. Osta siis mieluummin jotain, mikä tukee kestävää kehitystä kuten hissilippu keskuksesta, joka pyörii vihreällä energialla tai välineitä ja vaatteita, jotka on valmistettu vastuullisesti ja luotu kestämään. Kokeile huvikelkkailun sijasta liikkumista luonnossa omin voimin tai vaikka koiravaljakolla. Suosi kierrättämistä ja korjaamista uuden ostamisen sijaan, silloin kun se on mahdollista. Osta ennemmin palveluita kuin tavaraa, esimerkiksi opaspalveluita. Aineettomat asiat kuluttavat vähemmän luonnon resursseja ja tukevat silti talouskasvua. 

3. Liikkuminen & matkustus

Liikenne tuottaa paljon päästöjä. Varsinkin lentäminen ja yksityisautoilu kasvattavat nopeasti hiilijalanjälkeä. Suosi siis lähimatkailua, kimppakyytejä, junia, busseja, pyöräilyä ja omia jalkoja. Uuden auton ostoa kannattaa miettiä myös ekologisuuden kannalta. Olisiko biopolttoaine- tai sähköauto jo mahdollinen?
Jos pitää lentää laskemaan tai lomailemaan, niin suosi mieluummin suoria reittejä kuin useita välilaskuja ja matkusta pidemmäksi aikaa, jos mahdollista. Mieti myös jääkö budjettiin varaa kompensoida matkustamisesta aiheutuvia päästöjä! 
Varaa majoitus niin, ettei tarvitse ajella autolla joka päivä, vaan mäkeen pääsee suoraan ovelta. Näin jää myös enemmän aikaa itse tekemiselle.

4. Ravinto

Ravinto on yksittäinen iso ja suhteellisen helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Vähennä lihan ja maitotuotteiden kulutusta. Kasvavan karjateollisuuden hiilijalanjälki on jo suurempi kuin liikenteen! Kasvispainotteisempi ruokavalio on myös tutkimusten mukaan terveellisempi. Valitse siis niin reissussa kuin kotonakin useammin kasvisvaihtoehto! Se kertoo kauppiaille ja ravintoloille muutoksesta ja painostaa heitä tarjoamaan parempia kasvisvaihtoehtoja. Suosi myös lähellä tuotettua ruokaa ja kausituotteita. 
Eväitä kannattaa myös miettiä uudelleen. Voiko ainaisen meetvurstijuustoleivän korvata kasvikunnan tuotteilla? Esimerkiksi Pähkinävoit, hummus, avokado ja banaani maistuvat leivänkin välissä, ovat energiarikkaita ja niitä on myös helpompi pureskella pakkasella.

5. Energia

Oman kodin sähkösopimus on helppo ja edullinen tapa vaikuttaa. Hiilijalanjälki pienenee ekoenergiaan siirtyessä ja samalla annetaan viesti yrityksille. Omaa energian kulutusta kannatta myös tarkastella. Voiko asunnon tai mökin peruslämpötilaa laskea ja käyttää energiaa säästeliäämmin?

Pyhä backcountry

6. Laskeminen ja kohteet

Unelmalaskureissut kohdistuvat usein kaukaisiin ja tunnettuihin kohteisiin, mutta voisiko lähempää löytyä hyvää laskua ja vähemmän ruuhkia? Isot matkailualueet rasittavat väkisinkin ympäristöä ja paikallista kulttuuria, tosin hyvällä suunnittelulla voidaan pienentää rasitusta paljonkin. Hiihtokeskuksissa on eroja. Toiset tähtäävät enemmän kestävään kehitykseen mm. energiavalinnoilla ja -tehokkuudella sekä rakentamissuunnittelulla. 
Helikopterilla, lumikissalla ja kelkalla on nopea nousta ylös, mutta omalla hiellä ansaitut käännökset tuntuvat varmasti vielä paremmalta. Randoamisen suosio ei ole nousussa turhaan! Se rasittaa myös lompakkoa ja luontoa huomattavasti vähemmän kuin bensankatkuiset nousut. 
Reissussa ja rinteessä kannattaa noudattaa samoja tapoja kuin kotonakin: kierrätystä, vastuullisia valintoja ja mahdollisimman huomaamattoman jäljen jättämistä.


7. Kerro kavereille ja yrityksille

Jos koet, että harrastusympäristön suojelu ja kestävä kehitys on tärkeää, kerro siitä myös kavereille ja yrityksille, jotka toimivat samassa ympäristössä. Näytä esimerkkiä, ehkä muutkin innostuvat!

8. Äänestä

Äänestäminen on tärkein tapa vaikuttaa yhteiskunnassamme. Anna äänesi ihmisille, jotka ajavat kestävää kehitystä.


9. Liity POW:iin 

Kansalaisjärjestöillä on voimaa ja heidän kauttaan saa tietoja ja neuvoja. POW - Protect Our Winters Finland on talviurheilun ystävien ilmastojärjestö, joka aktivoi ihmisiä ja yrityksiä taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.  
 

10. Tue hyviä yrityksiä

Osta palveluita ja tavaroita yrityksiltä, jotka pyrkivät parempaan. Se antaa viestin paitsi heille, mutta myös muille yrityksille lähteä trendiin mukaan.
 


Yksilöllä on voimaa!

Me, ja suurin osa maapallon väestöstä, elämme demokratiassa ja markkinataloudessa. Nämä perustuvat valinnan vapauteen, joka ohjaa samalla kehityksen kulkua, ainakin teoriassa. Meidän valintamme siis kertovat yrityksille ja päättäjille, mitä me haluamme. Yritykset vastaavat kysyntään tarjoamalla ja luopumalla kannattamattomista liiketoimista. Poliitikot taas tunnetusti mukailevat kansan tahtoa. Äänestäjillä on valta vaikuttaa, keitä päättäjiksi valitaan ja minkälaisia kehitystä poliittisesti tuetaan. Yksilöiden voimaa on turha vähätellä. Yksilöistä kasvaa nopeasti joukkoja, joista muutos saa voimaa ja leviää. Muutos alkaa aina pienestä! 

Kestävä kehitys on moniulotteista

Kestävä kehitys ei ole vain luonnonsuojelua vaan siihen sisältyy monia ulottuvuuksia: taloudellinen, sosiaalinen, kulttuurinen, ekologinen ja poliittinen. Kestävä kehitys pyrkii samanaikaisesti turvaamaan näiden kaikkien ulottuvuuksien olemassaolon ja jatkumisen muutoksista ja kehittymisestä huolimatta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihminen voi edelleen hyödyntää luontoa turvatakseen toimeentulonsa, mutta se on tehtävä tuhoamatta sitä. Järkevää sillä, jos toimeentulo perustuu luontoon tai kulttuurin, niitä tuskin kannattaa tuhota samalla kuin niistä käärii rahaa. Miksei näin sitten jo toimita? Ongelmana on, että pitäisi osata arvioida toiminnan vaikutuksia kauaskantoisesti. Se ei ole helppoa, koska kaikkia vaikutuksia on hyvin vaikea arvioida ja isot ongelmat kehittyvät hitaasti. Talousjärjestelmämme ei myöskään kannusta kestävään kasvuun, vaan tulos on tehtävä nopeasti. Ongelmat ovat monimutkaisia, mutta niihin tarttumalla on paremmat mahdollisuudet selvittää ne kuin kääntää vain katse pois.

Teksti: Miikka Hast
 

Artikkeli on julkaistu 15.1.2017