VisitPyhaLuosto-perhe-maastopyoraily

Kokeile kesällä

KARU, MUTTA NIIN KAUNIS PYHÄ-LUOSTON KESÄ

Yöttömän yön taikaa kerojen laella sekä kurujen katveessa. Pyhä-Luoston ikimetsät kutsuvat seikkailemaan vuorokauden ympäri.


Pyhätunturi tunnetaan komeista kivikkoisista keroista ja kuruista. Niitä ihailemaan pääsee näppärästi perheen pienimpienkin kanssa Kultakeron huipulle nousevalla maisemahissillä. Huipulla seikkailua jatkaa Huttu-Ukon taidereitti mielikuvituksellisine veistoksineen ja huimine keinuineen. Pyhän kuruista helpoiten saavutettava on luonnon oma amfiteatteri Aittakuru. Tunturitien toisessa päässä Luostolla voi kavuta Ukko-Luostolle, jonka valloitusta helpottavat rakan päälle rakennetut portaat.

Yötön yö tarjoaa uskomattoman mahdollisuuden kokea Suomen luonto kesän eri väreissä. Lucky Ranch pyhä järjestää yöttömän yön ratsastusretkiä tunturin huipulle. Pyhä-Luoston karu, mutta kaunis kesä kutsuu sinut syleilyynsä. 

Pyhällä on kaikkea mitä moderni lomailija kaipaa: ravintoloita, majoitusta mökistä boutiquehotelliin ja aktiviteetteja frisbeegolfista maastopyöräilyyn. Palveluja kehittäessämme vastuullisuus ja kestävyys ovat etusijalla. Luontoa ja ympäristöä suojelemalla varmistamme, että Pyhätunturi säilyy myös tuleville sukupolville.

PYHÄN MAISEMAHISSI

Pyhän maisemahissi

Maisemahissi kuljettaa Pyhän huipulle 
Istahda PyhäExpress-hissin kyytiin ja koe matkalla Pyhän unohtumattomat ikiaikaiset maisemat. Huipulta löydät Huttu-Ukon taidereitin, Ravintola Tsokan, sekä maisemalavan. Matkaa voi jatkaa kätevästi myös tunturin pohjoispuolelle kansallispuistoon.

Maisemahissilippu on meno-paluu -lippu. Halutessaan huipulta voi myös kävellä alas kävelyreittiä pitkin tai siirtyä huipulta lähteville kansallispuiston vaellus- tai pyöräilyreiteille. Hissin kyydissä huipulle voi kuljettaa myös maastopyörän.

Katso aukioloajat ja hinnasto

Huttu-ukon taidereitti

HUTTU-UKON TAIDEREITTI

Huttu-ukon taidereitti Pyhän huipulla

Istahda keinuun tunturin huipulle. Maisemahissin välittömässä läheisyydessä Kultakeron huipulla sijaitseva Huttu-Ukon taidereitti on toteutettu yhteistyössä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Taidereitin teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin sekä uskomuksiin.Taideteosten toteutuksessa on huomioitu eri vuodenajat. Talven tullen tykkylumi kuorruttaa teokset valkoiseen hohtoon, kunnes kevätaurinko sulattaa lumet ja paljastaa teokset jälleen katsojilleen.

Ametistikaivos Luosto

AMETISTIKAIVOS

Lampivaaran Ametistikaivos sijaitsee Luostolla

Lampivaaran Ametistikaivos on ainutlaatuinen vierailukohde Lapissa. Tämä aito jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kaivoksella pääsee ikivanhojen tarinoiden johdattamana uppoutumaan kivien kiehtovaan maailmaan. Mukaasi saat kaivaa oman onnen ametistin, joka on odottanut löytäjäänsä 2000 miljoonaa vuotta.

Kestävin periaattein toimiva Ametistikaivos toivottaa vierailijat tervetulleiksi ympäri vuoden.

Vierailut ametistikaivokselle

Ametistikaivosvierailut alkavat aina Lampivaaran kahviolta, josta henkilökunta ohjaa vierailijat eteenpäin opastetulle kierrokselle. Kahviolle voit kesällä patikoida tai pyöräillä ja talvella hiihtää, lumikenkäillä tai hypätä ametistipendoliinon kyytiin. Ametistipendolinon lähtöpaikat ovat Luoston keskustassa (Ametistikaupalta) tai Ukkoluosto P-paikalta. Omalla autolla pääsee Ukkoluoston P-paikalle saakka, josta valittavana on joko lumikenkäreitti, talvipyöräreitti tai maastohiihtolatu.

Ukko-Luosto P-paikka sijainti

Yhteystiedot:

Email: kaivos@ametistikaivos.fi
Soita: Ametistikauppa p. 016 624 334

Liput: Ametistikaivos verkkokauppa

PyhäLuosto Frisbeegolf

FRISBEEGOLF 

Pyhän frisbeegolfrata

Rata sijaitsee Perherinteiden tuntumassa ja on monipuolinen kaiken tasoisille suunniteltu rata, josta löytyy väyliä 40-273m väliltä. Voit varustautua joko omin kiekoin, vuokrata kiekot Pyhähippu Oy:stä tai ostaa omaksi PyhäStoresta. Golfrata maksuton.

HUOM. Pyhän frisbeegolfrataa päivitetään kesäkuussa 2024. Uusi rata tulee olemaan alla olevan kartan mukainen. Ylhäältä lähtevä uusi reitti "Peak" on 15-väyläinen, ja täysin uusittu "Pro" on 18-väyläinen. Kaikkiaan 28 eri väylää. Rata saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi heinäkuun alkuun mennessä.

Luosto Discgolf park

Luosto DiscGolfPark on 18-väyläinen AA1-luokan rata. Se tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille. Hiihtokeskusradoille tyypilliseen tapaan koko kierroksen heittämällä pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas, joten luvassa on myös kuntoilua. Jos et halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Mikäli sinulla ei ole omia kiekkoja voit hakea 50 € panttia vastaan kiekkosetin Lapland Hotels Luostotunturista, tai Santa's Hotel Aurorasta . Pantiksi käy myös ajokortti. Kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 €/kiekko maksu. Golfrata on maksuton.

Katso Luoston Discolf park kartta

VisitPyhäLuosto_melonta

MELONTA

Melonta Pyhä-Luoston alueella

Melonta lajina sopii lähes kaikille, sillä melonnasta voi tehdä juuri niin haastavaa kuin itse haluaa. Lisäksi hiljaa kajakilla tai kanootilla meloen pääsee kokemaan luonnon vedenrajasta ihan uudella tavalla.

Pyhä-Luostolla melomaan pääsee Pyhäjoella, Pyhäjärvellä ja Kitisellä. Melonnasta voit nauttia omatoimisesti vuokraamalla kanootin alueen ohjelmapalveluyrittäjältä tai varaamalla kokonaisen paketin ruokailuineen. Tutustu melontatuotteiden tarjontaan tarkemmin linkistä.

VisitPyhäLuosto_kalastus

KALASTUS

Kalastus Pyhä-Luostolla

Muiden aktiviteettien lisäksi kalastus kuuluu monien Lappiin lomalle tulevan harrastuksiin tai ainakin haluun kokeilla sitä. Alueella voi tutustua kalastuksen saloihin joko itsenäisesti tai ohjelmapalveluyrityksen opastuksella. Kalastusvälineitäkin on vuokrattavissa, jos ei omat vehkeet ole mukana.

Kalastonhoitomaksu tulee suorittaa, jos on iältään 18-64- vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksellä. Lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan lupa.

Luostolla helposti saavutettava kalastuspaikka on Metsähallituksen vapakalastusalue Ahvenlampi, ihan Luoston keskuksessa. Kaikkeen kalastamiseen ml. onkimiseen ja pilkkimiseen vaaditaan Ahvenlammen vapalupa. Luvan voi ostaa joko eraluvat.fi verkkokaupasta, tai Luontokeskus Naavasta. Lammen ympäri kulkee pitkospuut helpottamaan rannalta kalastusta. Veneen käyttö lammessa on kielletty. Lampeen istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta.

Pyhätunturin juuressa sijaitseva Pyhäjärvi ja Pyhäjoki tarjoavat kalastukseen hyvät puitteet. Vapalupaa myy osakaskunta. Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat yleiskalastusoikeuksia, ja ne eivät tarvitse erityislupaa Pyhäjärveen.

PyhäLuosto_lähikätköily

LÄHIKÄTKÖILY

Pyhän ja Luoston lähikätköt

Suosittu ulkoiluharrastus geokätkeily on mahdollista myös Pyhä-Luostolla lähikätköilyn muodossa. Lähikätköilyssä kätköt on piilotettu taajama-alueelle, jotta koko perheen on helppo osallistua kätköjahtiin.

Lähikätköt sijaitsevat luontokeskus Naavan ja Hotelli Pyhätunturin lähiympäristössä sekä Luoston matkailukeskuksen alueella, suurin osa Ahvenlammen ympäristössä. Kätköissä on pieni muovirasia, joissa on lokivihko. Voit halutessasi kirjoittaa vihkoon nimesi ja päivämäärän, jolloin olet löytänyt sen. Muista laittaa rasia takaisin kätköön jotta seuraavat etsijät löytäisivät rasian.

HUOM! Alla olevat kartat voit aukaista isommaksi klikkaamalla alapuolella PDF-linkkiä. Sen jälkeen voit vaikka tulostaa sen isommassa koossa ja ottaa kartan mukaasi, kun etsit kätköjä. Kätevää vai mitä!

Pyhä-Luosto alueelta löytyy myös muutamia geokätköjä, mutta lähikätköt soveltuvat paremmin koko perheen ajanvietteeksi.

Tervetuloa!

VisitPyhaLuosto_lintubongaus

LINTUBONGAUS

Lintubongaus Pyhä-Luostolla

Pyhä-Luostolla voit bongata monia lintuja! Bongaile keväällä muuttolintuja tunturiaavan luontopolulta (5,5 km). Kansallispuiston lähistöllä on lintutorneja Sokanaavalla ja Kilpiaavalla Pelkosenniemellä. Luostolta on tavattu 128 lintulajia, joista retkeilijä saattaa kohdata esimerkiksi kuukkelin viheltelemässä vanhan männyn oksalla. Petolinnuista voit nähdä piekanan, joka kaartelee tunturiketjun kerojen ympärillä myyräaterian toivossa

Haluatko tietää, mitä lintuja Pyhä-Luoston alueella on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot.

ULKOJOOGA

Ulkojooga

Tervetuloa avaamaan aistisi upeisiin rantamaisemiin joogan parissa! Rauhallinen 60min Hatha-tunti parantaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Tuothan oman maton, jos mahdollista; paikan päällä on muutama lainamatto saatavilla. Tunti pidetään katoksen alla, joten sade ei haittaa! Hyttysiä loitolla pitää Thermacell.

Tiistaisin ja torstaisin klo 11:00 Lucky Ranch kesäkahvilan vieressä tanssilavalla osoiteessa Oravanranta 15, 98530  Pyhätunturi.

Tunnin hinta on 15€ ja maksetaan suoraan ohjaajalle. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.