Lajitteluohjeet Ski-Inn majoituksissa

Pyhällä halutaan panostaa kierrätykseen, sillä oikein lajiteltuna jäte muuttuu roskasta raaka-aineeksi tai energianlähteeksi.

SKI-INN MAJOITUSKOHTEET JA ASUNTOVAUNUALUE

Pyhä Ski-Inn majoituskohteissa voi lajitella metallin, lasin, pahvin, paperin, biojätteen sekä polttokelpoisen jätteen. Tällä hetkellä Pyhällä ei voi lajitella erikseen muovia, koska alueella ei ole sille keräyspalvelua. Muovi lajitellaan polttokelpoisen jätteen sekaan, jonka mukana se päätyy polttoon ja osaksi energiantuotantoa. 

Lajittelupisteet sijaitsevat Ski-Inn huoneistojen edustalla, hotelli Pyhätunturin pihalla sekä asuntovaunualueen huoltorakennuksella (Alavuokraamo). Kiitos kun kierrätät!

Roskasta raaka-aineeksi – Näin lajittelet oikein:

Image
sekajate-icon
Polttokelpoisen jätteen astiaan lajitellaan mm. vaipat, maskit ja muut hygieniatuotteet, likainen paperi, kartonki ja pahvi, styroksi, lemmikkien jätökset. Pyhällä ei toistaiseksi ole mahdollista lajitella muovia, joten myös muovipakkaukset, -pussit ja -kääreet lajitellaan polttokelpoisen jätteen sekaan.
Image
biojate-icon
Biojätteeseen lajitellaan ruuantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, perkuujätteet ja kuoret, kahvinporot ja teepussit, talouspaperit ja lautasliinat.
Image
kartonki-icon
Kartonkiin lajitellaan mm. pahvilaatikot, kartonkiset juomatölkit, einespakkaukset, wc-paperihylsyt ja pizzalaatikot. Lajittele tyhjinä, kuivina ja sisäkkäin litistettyinä.
Image
metalli-icon
Metalliin lajitellaan tyhjinä ja kuivina mm. säilyketölkit, pantittomat juomatölkit, metalliset kannet ja korkit, folio.
Image
lasi-icon
Lasikeräykseen lajitellaan lasipullot ja lasipurkit ilman kansia.
Image
paperi-icon
Paperiin lajitellaan kuivina ja puhtaina mm. sanomalehdet, mainosesitteet ja kopiopaperit. Lahjapaperi ei kuulu paperinkeräykseen.

PYHÄN YLEISET KIERRÄTYSPISTEET:

Huomioithan, että Ski-Inn majoitusten lajittelupisteet on tarkoitettu vain majoittujien käyttöön. Pyhältä löytyy myös yleisiä lajittelupisteitä:

  • Liikekeskuksen parkkipaikka (K-Marketin vieressä): muovi, lasi, metalli, paperi, kartonki, polttokelpoinen jäte. Huomioithan, että isot jätepuristimet muoville ja kartongille sijaitsevat erillään molokeista
  • Sienimaan risteys: lasi, metalli, polttokelpoinen jäte
  • Pyhäjärven piste (Messupyhäntien vieressä): paperi, lasi, metalli, polttokelpoinen jäte

Lue tarkemmat ohjeet lajitteluun Pyhän kierrätysohjeista.

   
JÄTTEESTÄ ENERGIAA POLTTAMALLA

Pyhällä kerätään polttokelpoista jätettä, joka kuljetetaan Ouluun Laanilan ekovoimalaitokseen, missä polttamisesta saatu energia hyödynnetään sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Jätteenpoltto vähentää kaatopaikkojen kuormitusta, ja jätteiden sisältämä energia saadaan samalla hyötykäyttöön. Polttokelpoisen jätteen sekaan voit lajitella lähes kaiken sekajätteeseen kuuluvan, kuten muovipakkaukset ja likaiset kartonkipakkaukset. 

Pyhän hiihtokeskus sekä Ski-Inn majoitukset ovat energiankäytöltään hiilineutraaleja

Tavoitteemme Pyhällä on olla maailman puhtain hiihtokeskus.

Ilmakuva Pyhän hiihtokeskuksesta