Pyhä vapaalasku perhe

Miten ja milloin junnut voivat aloittaa vapaalaskun?

Vinkit vapaalaskun aloittamiseen juniori-iässä

Missä iässä takamaastoihin voi lähteä ja miten nuoret voivat alkaa harjoitella vapaalaskua? Vuorien konkari Arto Majava kertoo vinkkinsä vanhemmille ja junnuille.

Vapaalasku on nosteessa ja takamaastoihin hakeutuu koko ajan lisää innokkaita harrastajia, myös nuoria. Rinteiden ulkopuolella on omat tapansa, sääntönsä ja vaaransa, jotka eivät ole aikuisillekaan itsestäänselvyyksiä saati sitten lapsille ja nuorille. Milloin siis voi alkaa harkitsemaan junnujen kanssa siirtymistä rinteiden ulkopuolelle ja miten vapaalasku kannattaa aloittaa nuorten kanssa?

Tunturifiiliksen toimitus haastatteli Arto Majavaa ja kyseli vinkkejä junnujen vapaalaskuharrastuksen aloitukseen. Arto on opastanut jo vuosia niin aikuisia kuin nuoriakin takamaastojen saloihin ja vetää myös lumiturvallisuusluentoja.


Minkä ikäisenä on mielestäsi hyvä aloittaa vapaalasku?

Reilun kymmenen ikävuoden jälkeen, kun alkaa olemaan vähän enemmän vastuuta ja oppii ymmärtämään, että rinteiden ulkopuolella pitää tulla toimeen keskenään, eikä voi lähteä sooloilemaan niin kuin vaikka parkissa. Toki se riippuu aina henkilöstä ja myös laskutaidosta.

Miten se on hyvä aloittaa?

Kokeneempien aikuisten kanssa on paras aloittaa. Kokeneemmat voivat arvioida sitten pärjääkö aloittelija rinteiden ulkopuolella. He voivat neuvoa ja opastaa junnua sekä kertoa, mihin voi mennä ja mihin ei missään nimessä voi lähteä omin päin. Hiihtokouluista saa myös nykyisin apua, neuvoja ja valmennusta harrastuksen aloittamiseen.

Vapaalasku Pyhä juniori

Missä?

Rinteiden vieressä kannattaa aloittaa ja edetä taitojen kasvaessa pikkuhiljaa vähän syvemmälle. Etäisyys ja reitti rinteestä pitää olla kuitenkin sellainen, että sieltä pääsee helposti takaisin. Laskun olisi hyvä päättyä esimerkiksi ladulle tai reitille, jota pitkin pääsee aina varmasti takaisin eikä jää jumiin tai eksy. Mihinkään kauas tai isoihin kuruihin ei voi aloittelijana lähteä, koska maasto voi yllättää niin laskiessa kuin pois tullessakin.

Kenen kanssa?

Sellaisen henkilön kanssa on hyvä aloittaa, johon vanhemmat voivat luottaa Jos vanhemmat eivät itse ole mukana, heidän tulee luottaa siihen, että junnujen opas tuntee olosuhteet ja paikat sekä tietää, mitä tekee. 

Voiko vanhemmilla tulla auktoriteettiongelma omien lapsiensa kanssa niin kuin monien harrastuksien kanssa voi helposti käydä?

Ei minun mielestä. Junnut on hyvin sisäistäneet vapaalaskun idean; siellä ei voi koheltaa omin päin tai kiukutella. Se on vähän niin kuin menisi veneellä vesille tai laskemaan koskea ensimmäistä kertaa. Siinä on se tietty jännityksen ja vaarankin elementti läsnä, jolloin junnut kyllä kuuntelee vanhempia tai oppaita hyvin.

Millainen laskutaito mielestäsi vaaditaan takamaastoihin?

Pitää osata laskea kontrolloidusti rinteen reunassa epätasaisella lumella käännöksiä. Kun käännökset alkavat sujua muuallakin kuin tasaisessa rinteessä, niin voi alkaa pikku hiljaa siirtymään rinteen ulkopuolelle helppoihin paikkoihin harjoittelemaan.

Muita vaadittavia taitoja tai ominaisuuksia?

Pitää olla oikeanlainen asenne ja tietää perusjutut kuten, että kaveria ei jätetä ja takamaastoissa pitää laskea aina harkiten ja kontrolloidusti. Samahan se on parkissakin, missä on omat kirjoittamattomat sääntönsä esimerkiksi vuorojen ja linjojen suhteen. Ei sielläkään voi laskea ihan miten sattuu. Takamaastoissa ne säännöt on vielä jämäkämpiä, kun oman porukan ulkopuolelta kukaan ei näe, mitä siellä tapahtuu. Ei voi vaan tehdä ja mennä niin kuin itseä huvittaa hetkenä minä hyvänsä. Se on turvallisuustekijä.

Pitääkö heti ostaa välineet?

Ei tarvitse ostaa erikoissuksia heti tietenkään. Omilla tutuilla suksilla on hyvä lähteä opettelemaan ja kokeilemaan ja ne riittävät aivan hyvin alkuun. Terve asenne on vehkeitä tärkeämpää. Kypärä on tietty ehdoton ja selkäpanssarikin olisi hyvä olla varsinkin junnuilla. Välineitä voi myös vuokrata alkuun.

Pyhä vapaalasku välineet

Olet opettanut ja opastanut myös paljon aikuisia takamaastojen saloihin. Mitä eroa junnujen kanssa on? Mitä erityisiä asioita tulee ottaa huomioon?

Ohjeet pitää olla vielä tosi paljon selkeämmät ja yksinkertaisemmat. Ja pitää aloittaa helpoista paikoista. Junnuja on pidettävä silmissä koko ajan, koska he eivät välttämättä osaa vielä varoa niin itsenäisesti kuin aikuiset. He voivat helpommin tehdä ajattelemattomuuksissaan virheitä tai huonoja ratkaisuita.

Mitä virheitä tai vaaroja kannattaa välttää ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti?

Pitää olla rehellinen ja tietoinen omista taidoista, kyvystä ja kunnosta. Pitää tietää, mihin asti taidot hissiltä riittävät, ja sieltä pitää myös päästä vielä takaisinkin. Kannattaa aloittaa helposta, mutta junnuja ei pidä myöskään aliarvioida, koska monet on teknisesti todella hyviä laskijoita, paljon parempia kuin aikuiset. Eteneminen ja mielenkiinto voi tyssätä helposti, jos oma taitotaso jää hyödyntämättä.

Ylisuojelevuus voi tappaa innon helposti. Takamaastot voivat olla tylsiä, jos ei pääse haastamaan itseään vähän. Junnuilla pitää siis olla myös hauskaa siellä, vaikka turvallisuus on aina tietenkin etusijalla.

Teksti: Miikka Hast / Kotacollective.com

Kuvat: Simo Vilhunen

Artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu 26.04.2017.