kalastus_pyha_luosto

Kalastus

Monipuoliset kalastusmahdollisuudet Pyhä-Luostolla

Pyhä-Luoston alue on tunnettu upeista luontomaisemistaan ja monipuolisista vesistö- ja kalastusmahdollisuuksistaan. Tämä pohjoisen Lappiin sijoittuva alue tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän kaunista tunturiluontoa ja kalaisia vesistöjä, jotka houkuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin.

Muiden aktiviteettien lisäksi kalastus kuuluu monien Lappiin lomalle tulevan harrastuksiin tai ainakin haluun kokeilla sitä. Alueella voi tutustua kalastuksen saloihin joko itsenäisesti tai ohjelmapalveluyrityksen opastuksella. Tavallisesti alueen kalalajeihin kuuluu hauki, ahven, taimen ja harjus sekä suomen pohjoisin kuha kanta löytyy Kemijoesta. Alueella voi harrastaa uistelua, perhokalastusta, heittokalastusta, onkimista ja pilkkimistä. Kalastusvälineitäkin on vuokrattavissa, jos ei omat vehkeet ole mukana.

Mitä sinun tulee tietää ennen kalastamista Pyhä-Luostolla?

Kalastonhoitomaksu tulee suorittaa, jos on iältään 18-64- vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksellä. Lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan lupa.

Kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Pyhätunturin juuressa sijaitseva Pyhäjärvi ja Pyhäjoki tarjoavat kalastukseen hyvät puitteet. Vapalupaa myy osakaskunta. Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat yleiskalastusoikeuksia, ja ne eivät tarvitse erityislupaa Pyhäjärveen.

Luostolla helposti saavutettava kalastuspaikka on Metsähallituksen vapakalastusalue Ahvenlampi. Kaikkeen kalastamiseen onkimiseen ja pilkkimiseen vaaditaan Ahvenlammen vapalupa. Luvan voi ostaa joko eraluvat.fi verkkokaupasta, tai Luontokeskus Naavasta. Lammen ympäri kulkee pitkospuut helpottamaan rannalta kalastusta. Veneen käyttö lammessa on kielletty. Lampeen istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta.

Muita kalastuspaikkoja löytyy automatkan päässä Kemijoella, Javarusjoella, Kitinen joihin voi ostaa kalastusluvan paikallisilta osakaskunnilta. 

Tarkista lupa-alueet alla olevista PDF-tiedostoista: 

Kalastus lupa-alueet välillä Kitinen (Luosto-Pelkosenniemi) kalastusluvat Pyhä-Luosto 2023 1_0.pdf

Kalastus lupa-alueet välillä Huttujärvi-Pyhäjärvi-Pyhäjoki-Javarusjoki-Vuostimo

Opastetut kalastusretket:

Lisää kalastusopastusta tarjoavat: