Piste Palander

Tiesitkö tämän Piste Palanderista?

Rinne on Pelkosenniemen kunnan rakentama

Pyhätunturin Piste Palanderin on rakennuttanut Pelkosenniemen kunta yhteistyössä Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Rakentamiseen on saatu mm. EU:n ja Elyn tukirahoitusta.

Rinne on rakennettu ensisijaisesti alppilajien harjoitus- ja erityissuorituspaikaksi ja on verrannollinen muihin julkisilla varoilla rakennettuihin urheilusuorituspaikkoihin. Tästä syystä rinne on usein harjoitusryhmien ja kisailijoiden käytössä. Silloin kun rinteessä ei ole harjoittelu- tai kilpailutoimintaa se on auki kaikille hiihtokeskuksen asiakkaille (suurin osa ajasta). 

Ratavuorokalenterista voit kätevästi tarkistaa, milloin rinne on vapaana hiihtokeskuksen asiakkaiden käyttöön ja käydä testaamassa taitosi jyrkällä kisarinteellä!

Piste Palander Pyhätunturi

 

Piste Palander on musta FIS-homogloitu rinne

Piste Palander on Fis-vaatimukset täyttävä kisarinne, jonka pituus on 1200 metriä. Rinteessä pidetään sekä pujottelu- että suurpujottelukisoja. FIS-rinteen jyrkin pätkä on 55-prosenttinen. Koko rinteen keskijyrkkyys on 33–34 prosenttia, ja loivimmat mäen osat ovat 25-prosenttisia. Piste Palander on Suomen parhaita kilpa- ja harjoittelurinteitä, joka tarjoaa haastetta kokeneellekin laskijalle – siitä pitää huolen erittäin vauhdikas ja vaihteleva rinteen profiili, jonka muodot kutsuvat kokeilemaan rajojaan. 

Rinne on nimetty alppilegendan mukaan

Pyhätunturin FIS-rinne on saanut nimensä Kalle Palanderilta, joka on Suomen menestynein miesten sarjassa kilpaillut alppihiihtäjä. Rukan ja Pyhän grand old man Juhani Aho palkitsi vuoden 2012 Ski Expossa Kalle Palanderin upeasta panostuksestaan suomalaisen alppihiihdon eteen. Kunnianosoituksesta Pyhän FIS-rinne sai nimekseen Piste Palander. Oman nimikkorinteen lisäksi Kallelle myönnettiin elinikäinen kausikortti Pyhän rinteisiin.

Kalle kommentoi nimitystä silloin seuraavasti: 
-Ei joka jätkä saa omaa rinnettä, etenkään ihan oikeasti maan parasta suurpuikkarinnettä. Tää on kova juttu mulle. 

(Kallen sitaatti Matkailulehti Ruka nro 12/2012)


Piste Palander valmistui samana vuonna Pyhä Expressin kanssa

Kausi 2010–2011 oli suuri harppaus Pyhän kehityksessä, sillä Palander-rinteen lisäksi valmistui sekä kuomullinen kuuden hengen Pyhä Express -tuolihissi että Perherinteiltä Pyhä Expressin ala-asemalle johtava Skiway. FIS-rinteen avajaisia vietettiin itsenäisyyspäivänä 2010.

PyhäExpress vie ala-asemalta Piste Palanderin lähtöpaikalle neljässä minuutissa, joten rinteessä saa reilusti harjoitustoistoja päivän aikana.

Piste Palanderissa myös kilpaillaan

Piste Palander toimii alppihiihdon kisa-areenana pitkin talvea, ja kilpailujen ja harjoitusten ajan rinne on suljettu muilta kuin kisalaskijoilta. 

Piste Palander Pyhätunturi