vapaalasku otsalamppu

Vapaalaskua otsalampun valossa

 

Sydäntalven vapaalaskumahdollisuudet laajenevat, kun hankkii hyvän otsalampun ja suuntaa tunturiin pimeän tullen. 

Valoa kaamokseen

Otsalampun valokeila saa lumikiteet kimaltelemaan kirkkaasti hangen päällä kirpakassa pakkassäässä, kun hiihdämme tunturin kuvetta ylös huippua kohden. Tykkylumen painosta notkuvat puut näyttävät taianomaisilta ja metsän hiljaisuus saa ajatukset pois arjen kiireistä. 

Otsalamppuja on käytetty jo kauan retkeilyssä ja vapaalaskussa. Sen valossa on kiivetty kaamosaikaan tuntureiden tai vuorten huipuille, mutta itse laskeminen on pitänyt ajoittaa päivän valoisimpaan hetkeen. Halogeenilamppujen teho ei ole tahtonut riittää tarpeeksi hyvin valaisemaan turvallista laskemista, eikä puuterin pöllyttämisestä nauti jos lampun valokeila valaisee vain muutaman metrin päähän.

Pimeässä laskeminen on yleistynyt muutaman viime vuoden aikana, kun leditekniikalla toimivien otsalamppujen teho on kasvanut ja kaupoista on alkanut saada kohtuu hinnalla riittävän tehokkaita lamppuja laskemiseen. Vaikka tehokkailla lampuilla näkeekin rinteessä hyvin, kannattaa laskureissut pimeän aikaan ottaa enemmän retkeilyn kannalta ja jättää jyrkimmät rinteet ja dropit päivänvalossa valloitettaviksi. Reppuun kannattaakin pakata lapion ja sondin lisäksi kuumaa juomaa termospulloon sekä herkulliset eväät ja lähteä hyvällä porukalla nauttimaan tunturin tunnelmasta. Jos sattuu olemaan onnea mukana niin samalla reissulla voi löytää sekä hyvää lunta puuterikäännöksiin että taivaalla loimuavat revontulet. Siitä riittääkin tarinoita pitkäksi aikaa.

Otsalamppuretki Pyhä


Alkukaudesta Pyhällä kannattaa varoa lumipeitteen alla piilossa vaanivia rakkakiviä. Vaikka offarit näyttäisivät hyvältä niin kannattaa malttaa mieli ja odottaa kestäviä pohjia ennen kuin suuntaa rinteiden ulkopuolelle. Avaamattomien rinteiden, kuten Huttu-ukon ja Kultakeron rinteiden pohjat, ovat hyviä paikkoja kokeilla otsalampun valossa laskemista. Kun lunta alkaa olla riittävästi, tunturista löytyy paljon hyviä paikkoja otsalamppuretkeilyyn. Pyhän vapaalaskualueisiin ja kansallispuiston rajoitusalueisiin kannattaa käydä tutustumassa Pyhän nettisivujen vapaalaskuosiossa. Pyhällä on käytössä myös Aurora Alert -palvelu, jota kannattaa hyödyntää jos haluaa ajoittaa takamaastoretken revontulien aikaan.

Viime talvena, kun lunta oli jo alkukaudesta todella hyvin, oma suosikkilaskupaikkani otsalamppuretkeilyyn oli lasku Kakkosen länsihuipulta Karhunjuomalammen jäälle. Lasku on maastoltaan mukavan viettävää ja vaihtelevaa. Metsä on harvaa, joten pimeässä otsalampun kanssa näkee hyvin. Pohjoispuolen seinä kerää mukavasti lunta jo alkutalvesta. Karhunjuomalammen päivätuvalla on mukava viettää evästaukoa kaminan lämmössä. Tauon jälkeen jaksaa vielä hyvin kiivetä uudestaan Kakkosen päälle tai suunnata takaisin keskusta kohden Pohjoisrinteiden kautta. Karhunjuomalampi ja Kakkosen huippu ovat kaukana keskuksen valoista, joten siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia pohjoisella taivaalla. Jos haluaa haastavampaa laskua, kannattaa Karhunjuomalammelta suunnata Kakkosen itähuippua kohden ja laskea kaakon suuntaan Isokurun itäpäätyyn.

 

Vinkit turvalliseen randoreissuun otsalampun kanssa:

  • Testaa ensin otsalamppua vaikka juoksulenkillä pimeässä metsässä, niin totut lampun valotehoon ja valokeilassa liikkumiseen.
  • Laskeminen kannattaa aloittaa tutussa ympäristössä ja helpossa maastossa. Esimerkiksi rinteiden reunustat ja lähi offarit ovat hyviä paikkoja harjoitella valokeilassa laskemista.
  • Älä lähde yksin merkittyjen rinteiden ulkopuolelle. Pitäkää laskuporukassa puhelimet mukana ja varmistakaa, että puhelinten ja otsalamppujen akut ovat täyteen ladattuja.
  • Laskekaa loivia rinteitä, joissa ei ole lumivyöryvaaraa. Pyhätunturin hiihtokoulusta kannattaa kysyä sen hetkinen lumiturvallisuustilanne.
  • Lumiturvallisuusvälineet (piippari, sondi ja lapio) matkaan. Testatkaa piippareiden toimivuus.
  • Reppuun kannattaa pakata myös lämmin taukotakki ja eväät.

 

Teksti ja kuvat: Teemu Kuisma

Artikkeli julkaistu 7.12.2018